nieuws

Opknapbeurt Sint Bavo

bouwbreed Premium

Opknapbeurt Sint Bavo

Een loodgieter soldeert op 65 meter hoogte het koperen kruis van de monumentale kathedraal Sint Bavo in Haarlem, de een na grootste kerk in Nederland en ook nationaal monument.

Het koper van het kruis en ook de koepel zelf zijn nog goed, maar de verbindingen zijn verweerd en ontbreken soms ook. De zogeheten vieringstoren is een ontwerp van architect Joseph Th. J. Cuypers. De kathedraal is tussen 1895 en 1930 gebouwd. BAM-dochter Schakel & Schrale uit Amsterdam werkt de komende twee jaar aan de restauratie van verschillende onderdelen, waaronder het metselwerk, vervanging van geglazuurde stenen en vrijwel alle natuurstenen voeten en de glas-in-loodramen. Gaande het werk wordt bepaald welke andere bouwtechnische problemen worden aangepakt. Het project wordt de komende zeven jaar in verschillende delen aangepakt. De kosten ervan zijn op zo’n 26 miljoen euro geraamd.

Reageer op dit artikel