nieuws

Omzetverlies voor Janssen de Jong

bouwbreed

Janssen de Jong Groep heeft afgelopen jaar bijna 80 miljoen euro aan opbrengsten ingeleverd. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het Brabantse bouwconcern gisteren heeft gepubliceerd. De omzet kwam uit op 380 miljoen euro. Dat is 17 procent minder dan in 2009. Bestuursvoorzitter Ronald Philipse noemt de daling in een toelichting marktconform. “Door de crisis […]

Janssen de Jong Groep heeft afgelopen jaar bijna 80 miljoen euro aan opbrengsten ingeleverd.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het Brabantse bouwconcern gisteren heeft gepubliceerd.

De omzet kwam uit op 380 miljoen euro. Dat is 17 procent minder dan in 2009. Bestuursvoorzitter Ronald Philipse noemt de daling in een toelichting marktconform. “Door de crisis stonden omzetten over de gehele linie binnen de groep onder druk’’, aldus Philipse. ‘‘Er worden nu eenmaal minder kantoren, woningen en bedrijfshallen gebouwd. Daar hebben wij net als alle andere bouwbedrijven ook last van gehad.”

De meeste omzet verloor Janssen de Jong evenwel bij zijn infrabedrijf, dat in 2009 in opspraak raakte vanwege fraude en omkoping. “Door de vele maatregelen die we bij het infrabedrijf hebben getroffen is het omzetverlies daar substantieel geweest.”

De bouwonderneming werd daarnaast dubbel getroffen door de extreme weersomstandigheden van vorig jaar. Nederland kende een bijzonder lange vorstperiode, terwijl de Caraïben de natste perioden van de afgelopen 35 jaar meemaakte. Janssen de Jong haalt een kleine 100 miljoen euro omzet uit het Caraïbisch gebied.

Top 5

Het bouwconcern sloot 2010 af met een nettowinst van 11 miljoen euro, ongeveer evenveel als in het jaar ervoor. “Daar zijn we gezien de marktomstandigheden zeer tevreden over”, zegt financieel bestuurder Pieter van Gulik. “Met een nettomarge van 2,9 procent behoren we in deze tijd denk ik tot de top 5 van Nederland.”

Moeilijke jaren

Van Gulik en Philipse gaan ervan uit dat 2011 en 2012 nog moeilijke jaren voor de bouw en dus ook voor Janssen de Jong zullen zijn. “Maar dat neemt niet weg dat we ook wel lichtpuntjes zien”, zegt Van Gulik. “Zo heeft ons dochterbedrijf Remco net in Afrika een mooi project binnengehaald. En ook in Oost-Europa is de vraag naar hallenbouw prima.”

Mede dankzij de geografische spreiding van de activiteiten denkt Philipse dat Janssen de Jong dit jaar de omzet op peil kan houden. Een winstprognose wil hij gezien de marktsituatie niet afgeven.

Janssen de Jong heeft momenteel voor 1,2 miljard euro aan werk op de plank liggen. Het aantal te ontwikkelen woningen in portefeuille bedraagt zevenduizend.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels