nieuws

Nieuwbouwwoning voor veel Belgen onbetaalbaar

bouwbreed Premium

Nauwelijks één op vijf gezinnen in België is momenteel nog in staat om een nieuw huis te laten bouwen, op voorwaarde dat het minimaal 50.000 euro aan eigen kapitaal inzet. Voor het overgrote deel van de gezinnen met slechts één inkomen of voor alleenstaanden is een nieuwbouwhuis bijna onbetaalbaar geworden.

Dat is de conclusie van een studie van het Itinera Instituut, een gerenommeerde denktank in België.

Een woordvoerder van de nationale aannemersorganisatie “Confederatie Bouw” noemde het resultaat van het onderzoek ‘onthutsend, maar géén verrassing’: “We wijzen al langer op de rampzalige toestand in de nieuwbouw. Het is een goede zaak dat nu ook een onafhankelijk instituut de overheid met de neus op de feiten drukt.” Eerder lieten de aannemers al hun ongenoegen blijken over het feit dat de demissionaire regering-Leterne de lage btw van 6 procent in de nieuwbouw weer naar 21 procent verhoogde.

Ook de nieuwe strengere energiewetgeving, die al gauw de kosten van een nieuwbouwhuis met 20.000 tot 30.000 euro verhoogt, noemt het Itinera-Instituut een forse handicap. Volgens de studie stijgt de bouwprijs als gevolg van de strengere energiewetgeving met 10 procent, terwijl anderzijds de nieuwbouwproductie terugloopt.

Energieregels

De studie beveelt de regering dan ook aan om de strengere energieregels op bestaande woningen toe te passen en niet op nieuwbouwhuizen. In 2005 werden er in België nog 60.000 nieuwe huizen gebouwd. Vier jaar later was dat aantal gedaald naar 45.000 woningen en momenteel zou dat aantal verder gezakt zijn.

Het Itinera Instituut ging bij de studie uit van een modale nieuwbouwwoning van 220.000 euro en een eigen inbreng van 50.000 euro. Zo bleek dat slechts één op de vijf gezinnen (20 procent of 950.000 huishoudens) zich nog een nieuwbouwhuis kon permitteren. Bij gezinnen met slechts één inkomen daalde dit percentage naar 7 tot 10 procent, terwijl van de alleenstaanden maar 4 procent een nieuwbouwhuis kan bekostigen.

Reageer op dit artikel