nieuws

Nieuw systeem van Damen kan op grote diepte baggeren

bouwbreed

Met een sterke pomp onder water aan een flexibele zuigbuis wil Damen tot diepten van 200 meter gaan baggeren. De installatie past op standaard vaartuigen, zodat de baggermarkt verlost raakt van de steeds grotere en onhandelbare megajumbohopperzuigers.

Damen Dredging Equipment presenteert het concept deze week op een internationale conferentie voor baggeraars in Nashville. Het concept is RoRo Deep Dredge gedoopt en maakt de internationale baggerij volgens Saskia den Herder van Damen onafhankelijk van hopperzuigers. “Die kunnen ook niet eindeloos blijven groeien. Bij sommige werken zijn al stalen zuigbuizen van 150 meter lengte ingezet die na een tot anderhalf uur zuigen aan dek moeten worden getakeld. Nog afgezien van het feit dat je alleen al om zo’n zuigbuis mee te nemen een heel lang schip nodig hebt, liggen die buizen en de installaties het grootste deel van de tijd werkeloos aan dek. Ze worden als nutteloze ballast heen en weer gesleept tussen win- en loslocatie.”

RoRo maakt gebruik van een flexibele slang die naar believen op een haspel kan worden gerold. Onderwijl kan er gewoon slurry door worden verpompt. De sleepkop met pomp en waterjet bevinden zich continu diep onder water en doen daar hun werk. Ze worden bediend met bomen en lieren die op een willekeurig platform supply vessel kunnen worden geplaatst, zoals die overal ter wereld in de offshore worden gebruikt.

Langszij

Via sproeipijpen levert de RoRo Deep Dredge-installatie het zand af aan bakken langszij. Ook daarvoor kunnen lokaal aanwezige vaartuigen worden gebruikt die ter plekke kunnen worden gehuurd. Zodra de bak vol is, vaart hij weg en komt een volgende langszij. “Allemaal investeringen die de baggeraar zich kan uitsparen”, aldus Den Herder. Ze verwacht dan ook dat met het RoRo-concept andere partijen zich op de baggermarkt zullen begeven. Een markt die zich steeds verder buitengaats verplaatst naarmate de concessies voor zandwinning dicht onder de kust schaarser worden. RoRo Deep Dredge kan bovendien worden ingezet voor andere vormen van diepzeemijnbouw, zoals het winnen van fosfaat of ijzerhoudend zand.

> pagina 13: Flexibel baggeren op recorddiepte

Reageer op dit artikel