nieuws

Miljoenenstrop door zandwinproject

bouwbreed

Miljoenenstrop door zandwinproject

De gemeente Beuningen moet 20 miljoen euro toeleggen op de zandwinning bij de wijk Beuningse Plas. Door dit verlies dreigt de Gelderse gemeente een artikel 12-status te krijgen.

Het ontzandingsproject is voor 13 miljoen euro gegund aan MNO Vervat-Wegen uit Nieuw-Vennep. Daarmee is de gemeente echter nog lang niet uit de kosten. Beuningen investeerde de afgelopen tien jaar 33 miljoen in de zandwinning. Een groot deel van dit bedrag is besteed aan de grondaankoop en infrastructurele werken.

Het starten van een zandwinning kan de gemeente flink wat geld opleveren, dacht Beuningen in 2001 toen het samen met de provincie Gelderland besloot om ontzandingsprojecten op haar grondgebied mogelijk te maken. Uit de Beuningse grond moet de komende jaren in totaal 30 miljoen ton aan beton en metselzand voor de Nederlandse markt komen. De marktwaarde hiervan werd bij de start van het project geschat op 285 miljoen euro. De ontgraving ten zuidoosten van Beuningen zou goed moeten zijn voor circa 17 procent hiervan, vijf miljoen ton zand.

Op basis van deze getallen liet de gemeente door een extern adviesbureau ramingen voor de aanbesteding opstellen. De berekeningen van deze onderzoekers voorspelden volgens de gemeente een ‘veel hoger’ aanbestedingsresultaat dan de 13 miljoen die uiteindelijk geboden werd.

Crisis

Dat is niet zo vreemd, vindt bouwkostendeskundige Ed de Rechteren van Hemert van het Nederlands Bouwkosten Instituut. “De prijs van zand is sinds 2007 amper gestegen.” Hoe dat komt? De crisis, zegt de expert. Het gaat slecht in de woning-, weg- en waterbouw en dat heeft zijn weerslag op de zandvraag. “Die is de afgelopen met zo’n 40 procent afgenomen, gehalveerd bijna. Dat heeft grote gevolgen voor de Nederlandse zandwinningen. De laatste tijd zijn er zelfs een aantal gesloten. Zo slecht gaat het momenteel.”

Bedelstaf

Daar kwam Beuningen eind januari dit jaar ook achter. Het resultaat van de aanbesteding was op z’n zachts gezegd tegenvallend. Door de aanbesteding dreigt de Gelderse gemeente aan de bedelstaf te geraken. Een kostenpost van 20 miljoen euro komt hard aan bij een gemeente met een begroting van 53 miljoen euro.

Bezuinigen is de enige optie, oordeelde het college afgelopen week. Het college van Burgemeester en Wethouders wil de komende jaren in totaal 5 miljoen bezuinigen. Ambtenaren worden ontslagen, subsidies geschrapt en de 1,3 miljoen euro kostende samenwerking met Druten stopgezet. Althans, als de gemeenteraad in november akkoord gaat met de plannen. Als Beuningen de komende maanden met hulp van de provincie de begroting niet rond krijgt, volgt een artikel 12-procedure.

Het ontzandingsproject gaat gewoon door. Aannemer MNO Vervat-Wegen start nog dit jaar met de graafwerkzaamheden. Over vijf jaar moet al het zand uit de grond zijn. Na de winning van het zand zal de waterplas die daaruit voortkomt een recreatieve functie gaan vervullen voor de aangrenzende woonwijk. Het totale project wordt in 2026 afgerond. De gemeente en aannemer MNO Vervat waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel