nieuws

Leed met hout uit Maleisië reeds geschied

bouwbreed

Bouwbedrijven, architecten en opdrachtgevers zullen het Maleisische meranti ondanks een negatieve uitspraak van de rechter maandag veelvuldig blijven toepassen, vreest Greenpeace: “Wat de boer niet kent, vreet ie niet.”

Staatssecretaris Atsma (milieu) heeft kopzorgen. De rechtbank van Den Haag oordeelde namelijk dat hij voor zijn beurt sprak. De staatssecretaris wilde MTCS (vooral meranti) per 1 juli als duurzaam hout in kunnen kopen en maakte ‘goede afspraken’ met de Maleisische regering. De rechter acht dat niet voldoende onderbouwd. Atsma had bovendien een beroepsprocedure moeten afwachten tegen het negatieve oordeel dat TPAC eerder al over MTCS gaf. TPAC is de onafhankelijke commissie die certificaten toetst. MTCC, de overkoepelende organisatie van MTCS, ging daartegen in beroep.

Greenpeace, die de rechtszaak tegen Atsma aanspande is blij. De afspraken die Atsma maakte met de Maleisische regering zijn volgens de milieubeweging boterzacht. “De grap in dit verhaal is dat MTCC zelf de boel heeft vertraagd. Die stelde de behandeling van de al lopende beroepsprocedure zelf uit”, verklaart Hilde Stroot namens Greenpeace.

Ook FSC Nederland, de tegenhanger van MTCC is tevreden met het oordeel van de rechtbank. “Als je spelregels maakt, moet je je er ook aan houden”, verklaart Arjan Alkema namens FSC Nederland. Niet dat zijn leden waaronder aannemers en houthandelaren, het aantal orders ineens drastisch zullen zien stijgen. “Zo werkt dat niet. Maleisisch hout komt ook gewoon Nederland in. Alleen mag het Rijk het vooralsnog niet duurzaam noemen.”

Of aannemers en architecten en opdrachtgevers daar een boodschap aan hebben, waagt Alkema te betwijfelen. “Er is inmiddels zoveel onduidelijk dat je met MTCS-hout alle kanten op kunt.” Greenpeace onderschrijft dat. “Het leed is al geschied. Bovendien werken bouwbedrijven nu eenmaal graag met meranti. Niet omdat het goedkoop is, maar omdat ze er aan gewend zijn.”

Dat het begrip duurzaam hout rekbaar blijft, blijkt uit de reactie van de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen. Die zegt dat MTCS duurzaam is. Het zal tot eind augustus duren voor iemand MTCS officieel duurzaam kan noemen. Dan vindt namelijk de uitspraak plaats in de beroepsprocedure tegen het oordeel van TPAC.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels