nieuws

Laatste kans voor Eco Iglo

bouwbreed Premium

Laatste kans voor Eco Iglo

De Eco Iglo werd in binnen- en buitenland jubelend ontvangen, maar kwam nooit verder dan het prototype. Om faillissement te voorkomen zet Willy Brinksma het concept en het eerste prototype van de autarkische woning nu te koop.

Wat ging er mis?

De kredietcrisis sloeg toe, die zoals bekend de complete woningbouw en projectontwikkeling stillegde. Dat trof ook ons plan in een cruciale fase van de ontwikkeling. Alle enthousiasme die ons ten deel viel bij de lancering en prijsvragen in binnen- en buitenland ten spijt.

Of zijn er teveel vergelijkbare plannen voor drijvende nul-energie woningen?

Plannen zijn er genoeg, maar met de Eco-Iglo zijn we wel een paar stappen verder. Hij is compleet uitge-engineerd en er is een werkend prototype. Alleen een paar kleine dingen moeten nog worden uitgewerkt.

U zou er toch zelf in gaan wonen?

Dat was de bedoeling, maar dan moesten we om te beginnen onze eigen woningen verkopen, wat vanwege de crisis niet goed lukte.

Het prototype dat al in de Frieslandhallen stond opgebouwd, hoefde alleen maar een paar kilometer verplaatst te worden?

Dat was het mooiste geweest, maar de vergunning was op dat moment nog niet rond. Er zaten aspecten aan waar bouw- en woningtoezicht moeite mee had. Al was het maar dat de goot zich op maaiveld bevindt. Dat soort procedurele dingen.

De vergunning is nu wel geregeld?

Toen de Crisis- en herstelwet er eenmaal was, was die vergunning ook meteen rond. Maar toen gingen de banken op hun geld zitten en frustreerden het laatste stukje van de benodigde financiering. Zelfs de Triodos-bank die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, durfde het niet aan.

Hoeveel geld heeft u nodig?

Ongeveer 7 ton.

En wat krijgt een koper daarvoor?

Een woning, bedrijfsgebouw of wat dan ook van 300 vierkante meter en een concept dat aan de man kan worden gebracht. Het past uitstekend in tal van gemeentelijke plannen voor energieneutraal bouwen, al dan niet op het water.

Maar u bent alles kwijt.

Dat doet pijn, maar dan blijft het concept in elk geval behouden en kan iemand het wellicht verder brengen.

Wat is precies het concept?

De vrije ruimtelijke vorm in combinatie met een installatietechniek die er een nul-energiewoning van maken. In de gekromde stalen spanten zijn alle leidingen en ventilatiekanalen geïntegreerd.

Is het niet teveel houtje-touwtje?

Alles is ontwikkeld door gerenommeerde bedrijven en mijn partner Kees de Kraker. Die verzorgt in het dagelijks leven het E&W-deel van civieltechnische aanbestedingen voor een grote aannemer.

Hoe lang kunt u het nog uitzingen?

Kosten voor opslag, aflossingen van leningen en tal van registraties blijven maar doorlopen. Als er binnen een paar maanden niets verandert, moeten we faillissement aanvragen.

Reageer op dit artikel