nieuws

Kerstens bemiddelt in bouwruzie

bouwbreed

FNV Bouw-voorzitter John Kerstens gaat bemiddelen in het conflict tussen Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland (AFNL). “Ze komen er zelf niet meer uit”, verklaart Kerstens zijn inzet om partijen nader tot elkaar te brengen. Binnenkort gaat hij met voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland om de tafel om de voortslepende stammenstrijd te bespreken. Onlangs […]

FNV Bouw-voorzitter John Kerstens gaat bemiddelen in het conflict tussen Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland (AFNL).

“Ze komen er zelf niet meer uit”, verklaart Kerstens zijn inzet om partijen nader tot elkaar te brengen.

Binnenkort gaat hij met voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland om de tafel om de voortslepende stammenstrijd te bespreken. Onlangs deed hij dat al met AFNL-voorzitter Henk Klein Poelhuis.

Dat uitgerekend een vakbondsman bemiddelt tussen twee werkgeversorganisaties, vindt Kerstens zelf ook opmerkelijk. Hij is er evenwel van overtuigd dat zijn verzoeningspoging kan slagen.

“Eigenlijk kan het alleen door onwil mislukken”, meent hij. “Er zijn heel veel raakvlakken tussen Bouwend Nederland en de AFNL. Ze moeten gaan inzien dat de sector er geen belang bij heeft dat zij rollebollend over straat gaan. Het is slecht voor het imago van de bouw en helpt ook niet bij het bouwrijp maken van de sector voor de toekomst.”

Kern van het conflict tussen de brancheorganisaties is gelegen in de weigering van Bouwend Nederland om de aannemersfederatie als volwaardige onderhandelingspartij toe te laten aan de cao-tafel. De onenigheid die daarover is ontstaan, is volgens Kerstens inmiddels ontaard in ordinair moddergooien.

Klodders

“Ook wij krijgen klodders op ons pak”, constateert de vakbondsvoorzitter. “Ik heb altijd gezegd dat een beetje ruzie niet erg is, zolang wij er maar geen last van hebben. En dat is nu toch het geval. Er wordt geschopt tegen de bouw-cao, het nut van de bedrijfstakgelden worden in twijfel getrokken. Bovendien koketteert de federatie met eigen mkb-cao. Dat is niet prettig.”

Kerstens wil niet op zaken vooruitlopen, maar weet nu al dat beide kampen water bij de wijn zullen moeten doen. Hij geeft evenwel aan dat vooral Bouwend Nederland de sleutel in handen heeft. “Degene die het grootst is, moet zich ook het grootst opstellen”, aldus voorman van FNV Bouw.

Dat de bemiddelingspoging ook moet worden gezien tegen de achtergrond van de cao-onderhandelingen, ontkent hij geenszins. Kerstens vindt dat die onderhandelingen, die eind dit jaar weer worden opgestart, niet verstoord mogen worden door onenigheid tussen de werkgeversorganisatie.

“Er zijn zoveel zaken die onze aandacht vragen. FNV Bouw wil het hebben over flexibilisering, perspectief, arbeidsmarkt en veiligheid, om maar eens wat te noemen. Bovendien komt daar de pensioendiscussie nog bij. Alleen al daar aan hebben we onze handen straks meer dan vol. Het gedoe tussen Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland kunnen wij en de sector helemaal niet gebruiken.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels