nieuws

Kema zinspeelt op overname

bouwbreed

Kema onderzoekt of verkoop van het bedrijf kan bijdragen aan de gewenste internationale groei van het energieadviesbureau.

Topman Thijs Aarten van Kema maakte gisteren bekend dat de onderneming een “brede verkenning” is gestart naar de strategische opties. Daarbij zal ook de huidige eigendomsstructuur tegen het licht worden gehouden.

Kema is momenteel in handen van enkele energie- en netwerkbedrijven waaronder Essent, Eneco en Alliander. Zij steunen het onderzoek, net als de raad van commissarissen. De strategische heroriëntatie moet binnen enkele maanden zijn afgerond.

Kema groeide afgelopen jaren uit tot een internationaal opererend bedrijf, gespecialiseerd in energieadvies en het meten, inspecteren en testen van hoogspanningsapparatuur. Momenteel opereert het bureau in meer dan twintig landen. Met 1700 werknemers zette Kema vorig jaar 245 miljoen om.

Ambitie is om de opbrengsten in de komende vijf jaar te verdubbelen tot een half miljard. De groei moet vooral komen uit onder meer China, India en het Midden-Oosten, maar ook in Europa en Amerika wordt naar uitbreiding gespeurd.

Ambities

Het huidige onderzoek moet vooral duidelijk maken of de ambities beter zijn te verwezenlijken met een andere eigenaar. Volgens Aarten betekent dat overigens niet dat de huidige aandeelhoudersstructuur botst met de internationale aspiraties van de onderneming. “Wij zijn enorm blij met onze huidige aandeelhouders en zij met ons”, benadrukt de topman. “We willen echter kijken naar de vraag wat op de lange termijn als aandeelhoudersstructuur het beste past.” Het is volgens hem nog te vroeg om te zeggen of daarbij ook over de grens wordt gekeken. Voor Aarten staat vast dat een eventuele overname geen gevolgen mag hebben voor de onafhankelijkheid van Kema.

Aarten, die in mei van dit jaar Pier Nabuurs opvolgde als bestuursvoorzitter van Kema, denkt dat de voorgenomen groei grote kansen biedt voor het personeel. Medewerkers krijgen meer mogelijkheden op een internationale loopbaan. In Nederland heeft het bedrijf nu ruim 650 medewerkers, wereldwijd zijn het er 1700. Dat aantal kan door de groei verdubbelen, aldus Aarten.

Reageer op dit artikel