nieuws

Grindprobleem brengt Grensmaas in gevaar

bouwbreed

Zonder extra maatregelen komt het project Grensmaas in gevaar. Oorzaak is de afzetmarkt voor grind die als een pudding inzakte door de aanhoudende crisis in de woning- en utiliteitsbouw.

Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Grensmaas is een project waarbij op elf locaties oeververlagingen en stroomgeulverbredingen de kans op overstromingen moeten verkleinen. Daarnaast ontwikkelt het Consortium Grensmaas 1000 hectare nieuwe natuur. Het mes snijdt aan twee kanten, want de werkzaamheden leveren 53 miljoen ton grind op.

Tenminste dat is de bedoeling. Met de afzet van grind gaat het namelijk niet zo goed. Op twee locaties, bij Bosscherveld en Meers wordt het werk getemporiseerd. Daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er meer moet gebeuren om de grindproblemen het hoofd te kunnen bieden. Staatssecretaris Atsma is momenteel in gesprek met het consortia om het project veilig te stellen, samen met het ministerie van Economische Zaken en de provincie Limburg.

Het project de Zandmaas, waarbij de rivier tussen Den Bosch en Maasbracht meer ruimte krijgt, loopt ook niet op rolletjes.

Voor het deelproject Lateraalkanaal-West moet Rijkswaterstaat dieper in de buidel tasten. De opdrachtgever verloor een arbitragezaak die de aannemer had aangespannen. Het project loopt daardoor 1,5 jaar vertraging op. Rijkswaterstaat en aannemer zijn nog in gesprek over de bijgestelde planning en de extra kosten.

Reageer op dit artikel