nieuws

Geld Overijssel voor restauraties

bouwbreed

Overijssel gaat de restauratie van vier rijksmonumenten financieren. Bovendien wordt de provinciale subsidieregeling voor de renovatie van rijksmonumenten uitgebreid.

De vier projecten die nu worden aangepakt zijn boerderij de Oude Mars in Zwolle, de Watertoren in Sint Jansklooster, de Hoeve Deperman in Reutum, en de Broederenkerk in Deventer. Alle vier de restauratieprojecten kregen eerder dit jaar al een rijkssubsidie van staatssecretaris Zijlstra. Welk bedrag de projecten precies krijgen is niet bekend gemaakt.

Onlangs besloot de provincie ook dat de in 2009 opengestelde subsidieregeling voor de restauratie van rijksmonumenten wordt voortgezet. Gedeputeerde Staten verdubbelden het totale subsidiebedrag van zes naar 11,5 miljoen euro. De restauratieregeling is volgens de provincie van belang omdat op deze manier belangrijke monumenten behouden blijven. “Daarnaast is de regeling bedoeld om een impuls te geven aan de bouwsector, die onder druk staat door de economische crisis.”

Het geld wordt in eerste instantie gereserveerd voor projecten die bij de rijksregeling niet zijn gehonoreerd. Het moet gaan om rijksmonumenten met restauratiekosten van minimaal twee miljoen euro, en om herbestemmingen met een restauratiepost van minimaal 0,5 miljoen euro. Bovendien moet de restauratie voor het einde van het jaar van start gaan. Een ander vereiste is dat bij de projecten leerlingen van de Stichting RIBO (scholing, restauratie en innovatie in de bouw) worden ingezet.

De restauratieregeling is een extra investering die mogelijk is dankzij de verkoop van de Essent-aandelen door de provincie.

Reageer op dit artikel