nieuws

‘Fraude tot 125.000 euro is niet interessant voor Openbaar Ministerie’

bouwbreed

Belastingontduiking waarbij het nadeel voor de fiscus minder dan 125.000 euro is, wordt min of meer door de vingers gezien. De belastingdienst stapt in elk geval niet naar het Openbaar Ministerie.

Staatssecretaris Weekers van Financiën zegt dit in een brief over belastingfraude in de vastgoedsector die hij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bedragen zijn volgens de bewindsman een uitgangspunt, geen absolute grens. “De absolute ondergrens voor strafrechtelijke vervolging bedraagt 10.000 euro voor particulieren en 15.000 euro voor ondernemers.”

Weekers gaat in zijn brief in op de 330 miljoen euro aan boetes die de fiscus mei dit jaar oplegde aan bedrijven uit de vastgoedsector, waaronder bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Het onderzoek begon in 2007 “naar aanleiding van diverse signalen over onrechtmatigheden in de bouwsector”. Onder de codenaam ‘Nokvorst’ voerde de fiscus bijna 1300 bedrijfsonderzoeken uit. In bijna de helft van de gevallen werd een boete opgelegd.

De fraude bestond onder meer uit het uit de boeken houden van omzet door stromannen in te zetten. Medewerkers van vastgoedbedrijven verkochten panden ver onder de reële waarde aan een kennis. Vervolgens verkochten zij het pand voor een hoger bedrag en betaalden over de winst slechts 1,2 procent belasting in box III werd betaald. Zo konden de vastgoedorganisatie de veel hogere belasting ontduiken die zij had moeten betalen over de winst uit onderneming.

In acht gevallen werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, aldus de staatssecretaris. Zeventien personen werden als verdachte aangemerkt, negen van hen worden daadwerkelijk vervolgd. Twee verdachten zijn akkoord gegaan met 120 uur werkstraf en een boete van 15.000 euro. In zes gevallen is nog geen besluit genomen over vervolging. Namen van bedrijven of personen zijn niet bekendgemaakt.

Het feit dat Weekers uitgaat van de vervolging van slechts negen personen, roept vragen op. Eerder maakte hij bekend dat ook de grote Klimop-zaak onder Nokvorst valt. In het zogenoemde vastgoedfraudeproces staan momenteel in totaal veertien verdachten terecht. Zij zouden tientallen miljoenen euro’s hebben opgestreken met het gunnen en de afwikkeling van bouwprojecten en onroerendgoedtransacties. Of Klimop nu wel of niet onder Nokvorst valt of dat er fouten zijn gemaakt, kon het ministerie van Financiën gisteren nog niet zeggen.

Reageer op dit artikel