nieuws

Fraude in bouw België ingedamd

bouwbreed

Elk jaar vragen in België 3000 burgers uit de Europese Unie, vooral Roemenen, Polen en Bulgaren, het statuut van zelfstandige aan. Ze geven daarbij op vooral in de bouw aan de slag te willen gaan. Slechts een derde van hen is daarna ook daadwerkelijk actief als zelfstandige. De rest maakt misbruik van de Europese wetgeving […]

Elk jaar vragen in België 3000 burgers uit de Europese Unie, vooral Roemenen, Polen en Bulgaren, het statuut van zelfstandige aan. Ze geven daarbij op vooral in de bouw aan de slag te willen gaan.

Slechts een derde van hen is daarna ook daadwerkelijk actief als zelfstandige. De rest maakt misbruik van de Europese wetgeving om op die manier langer dan drie maanden in de EU te mogen verblijven en gaat helemaal niet, of zwart aan het werk.

Deze fraudeurs gaan op zoek naar sociale steun van de gemeenten, hetgeen ze in de praktijk vrijwel altijd moeiteloos lukt. Doorgaans worden steunbedragen uitgekeerd van 800 euro per maand en meer. Sinds de controles eind vorig jaar werden verscherpt, wordt twee derde van de aanvragen afgewezen wegens fraude. Wie betrapt wordt op fraude verliest zijn verblijfsvergunning en krijgt het bevel om het Belgische grondgebied voor een bepaalde datum te verlaten.

Reageer op dit artikel