nieuws

Frankrijk ziet toch af van belasten huis buitenlander

bouwbreed

De Franse regering heeft het plan voor een belasting op woningen van buitenlanders op het laatste moment ingetrokken.

Dat gebeurde vooral door de forse kritiek van Fransen die in het buitenland wonen maar hun huis hebben aangehouden en die ook door de belasting getroffen worden. Daarnaast kwam er ook bezwaar uit omringende landen waar veel mensen wonen met een tweede huis in Frankrijk.

De belasting op huizen van buitenlanders was al goedgekeurd door de Assemblée, de Franse Tweede Kamer, en zou deze week naar de Senaat gaan. President Sarkozy heeft echter bij een laatste beschouwing van het fiscale pakket besloten dit onderdeel te schrappen. Dat gebeurde na overleg met kamerleden uit zijn eigen partij UMP die een district op het platteland vertegenwoordigen en veel kritiek kregen te horen van Franse ‘ex-pats’.

Onbegrip

“Er heerst een enorm onbegrip onder Fransen die zich hebben gevestigd in het buitenland,” aldus een woordvoerder van de president. Bovendien kwam er veel weerstand uit andere landen, met name Groot-Brittannië, Duitsland en Italië. De Britse staatssecretaris voor Europese Zaken had zelfs officieel aan de bel getrokken bij zijn Franse collega. Om de door het wegvallen van de maatregel gemiste inkomsten, geschat op 175 miljoen per jaar, te compenseren wordt de OGB op onbebouwde grond extra verhoogd.

Reageer op dit artikel