nieuws

Fors meer werk in timmerfabrieken

bouwbreed Premium

Het werk bij de timmerfabrikanten trekt stevig aan. Een op de vijf bedrijven meldt duidelijke groei. “We zien een inhaalvraag, nadat in 2008 de markt inklapte. Bovendien hebben bedrijven meer werk doordat collega’s zijn weggevallen”, zegt directeur Jan Douma van de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) […]

Het werk bij de timmerfabrikanten trekt stevig aan. Een op de vijf bedrijven meldt duidelijke groei.

“We zien een inhaalvraag, nadat in 2008 de markt inklapte. Bovendien hebben bedrijven meer werk doordat collega’s zijn weggevallen”, zegt directeur Jan Douma van de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de timmersector voorzichtig opkrabbelt. Stap voor stap nadert de branche het orderniveau van peiljaar 2000. Vorig jaar lag de bedrijfstak nog 16,3 procent achter op het peil rond de eeuwwisseling. In mei was de achterstand teruggebracht tot 5 procent. Bij 8 procent van de ondernemingen wordt weer personeel aangenomen.

“De klappen zijn vooral gevallen bij de grotere bedrijven”, aldus Douma. “Onze brancheorganisatie, we dekken met 235 ondernemingen 85 procent van de markt, is afgelopen drie jaar 22 lidbedrijven kwijtgeraakt.”

Voortkabbelen

Douma verwacht niet dat de bouw aan de vooravond staat van een sterk herstel. Integendeel. Voortkabbelen op een laag niveau is eerder aan de orde. “De bouwkolom zal zich opnieuw moeten uitvinden door meer toegevoegde waarde te bieden. Hoe kun je de afnemers beter behulpzaam zijn? Denk aan bouwinformatiemodellen en co-makerschap. De timmerfabrikanten leveren dan niet slechts halfproducten maar doen ook mee in de ingenieursfase. Niet iedereen zal die slag kunnen maken. Je kunt ook kiezen voor het werken in speciale niches.”

In de timmerbranche vertonen de prijzen een stijgende tendens. Twee op de drie ondernemers willen voor de komende maanden van prijsaanpassingen niet weten. Bij een kwart van de bedrijven krimpt volgens het CBS momenteel de ordervoorraad. In 2010 zag 40 procent van de fabrikanten het orderboek dunner worden.

Reageer op dit artikel