nieuws

Fonds van 100 miljoen euro voor corporatiegronden

bouwbreed Premium

Vastgoedbedrijf Nieuwe Borg en bouwbedrijf Volker Wessels richten een investeringsfonds op voor de overname van ontwikkelposities van corporaties en zorginstellingen.

Het potje van om te beginnen 100 miljoen euro moet als smeermiddel dienen om in combinatie met woningen bijzondere projecten mogelijk te maken. Plan is om in de tweede fase, afhankelijk van de vraag, de financiële ruimte op te voeren tot 250 miljoen euro.

De initiatiefnemers constateren dat afgelopen jaren het speelveld van de corporaties in zorginstellingen aanzienlijk veranderd is. Dat maakt een strategische heroverweging van de vastgoedontwikkeling zinvol. Het fonds wil de helpende hand bieden door ontwikkelingsrisico’s en grondposities over te nemen. Op die manier kunnen de corporaties en instellingen meer financiële armslag krijgen voor hun kerntaken.

Het fondsvermogen voor aankoop van deze grondposities wordt beschikbaar gesteld door de initiatiefnemers, gesteund door FGH Bank, de vastgoedfinancier binnen de Rabobank Groep.

Veel woningcorporaties hebben net als projectontwikkelaars in het verleden aanzienlijk veel grondposities verworven. Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) stond er bij de volkshuisvesters eind 2009 voor 2,2 miljard euro aan grond in de boeken. “Een groot risico”, oordeelde het CFV onlangs.

Reageer op dit artikel