nieuws

Europese Bouw wil duurzame innovatie

bouwbreed

Geen einddoel, maar een vertrekpunt. Dat is het duurzame ontwikkelingscharter van het Europese Bouwnetwerk voor onderzoek en ontwikkeling (ENCORD). “De markt verschuift van productie naar prestatie”, is de overtuiging van prof. Ger Maas.

“De bouw en de gebouwde omgeving zijn grootverbruikers van grondstoffen, materialen en energie. Daar valt een wereld te winnen op het gebied van duurzaamheid. Daar moeten wij als bouwers hard aan werken, maar ook opdrachtgevers zullen om moeten in hun denken op dit gebied”, aldus de hoogleraar die behalve voorzitter van ENCORD ook nog directeur strategie van BAM en voorzitter van het Europees bouwtechnologie platform (ECTP) is.

ENCORD is een 22 jaar bestaand netwerk van 20 grote bedrijven in de bouw, installatie en toelevering. Vanuit Nederland zitten BAM en Ballast Nedam er bij. “In ieder geval de Europese politiek heeft de bouw ontdekt als een belangrijke sector. Dat geldt zowel in termen van economisch belang als voor het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen. Met ons netwerk geven we onder meer aan wat de behoefte is aan onderzoek, we formuleren projecten, zorgen voor kennisoverdracht. Als zodanig zetten we vaak de lijnen uit voor de Europese Commissie en geven we aan welke terreinen er stappen genomen moeten worden”, aldus Maas.

In ENCORD zitten over het algemeen de directeuren strategie, innovatie of technologie. Die komen drie keer per jaar bij elkaar waarbij ze overleggen wat er moet gebeuren. De leden dragen de onderwerpen aan voor nadere studie. Die gaan vervolgens naar expertgroepen die het verder uitzoeken. In totaal zijn daardoor een paar honderd mensen betrokken bij het netwerk.

“Het idee voor het charter is ontstaan bij het 20-jarig bestaan. Daar waren de raden van bestuur bij. De bekende wetenschapper op het gebied van klimaatverandering Ernst von Weizsäcker was de gastspreker. Een inspirerende man. De raden van bestuur waren enthousiast waarop het idee van een duurzaamheidsprotocol is ontstaan”, vertelt Maas.

Nu ligt het er getekend en wel door de bestuurders van de grote bouwers. “Het gaat verder dan alleen duurzaamheid. Het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen waarvan duurzaamheid een onderdeel is. Er staan ook zaken in als ethisch handelen richting medewerkers, klanten, toeleveranciers en de gemeenschap in zijn totaliteit. Daar horen ook mensenrechten en anti-corruptiebeleid bij”, vult Ballast Nedam-directeur innovatie Menno de Jonge aan.

Waar het nu om draait is de uitgangspunten in het charter in de praktijk te brengen. “Hoe geef je dat vorm en wat heb je er voor nodig. Dat er een heleboel kan en ook steeds meer zal kunnen, daar ben ik van overtuigd. Neem bijvoorbeeld Philips. Daar wordt een lamp ontwikkeld met een eigen IP-adres. De ontwikkeling van smart grids, waarmee niet alleen het gebruik real time gemeten kan worden, maar bijvoorbeeld wasmachines ook even wachten met draaien als er sprake is van piekgebruik”, aldus Maas.

Dat de Europese Commissie heel veel van de bouw verwacht op het gebied van duurzaamheid, blijkt wel uit het feit dat er liefst een miljard euro is uitgetrokken voor onderzoek en ontwikkeling op dit gebied.

Beide heren hebben daarbij wel de wens dat de lokale standaarden plaats gaan maken voor Europese. Dat maakt niet alleen het leven van de bouwers een stuk makkelijker, ook onderzoek en ontwikkeling is er bij gebaat. “Ook klanten kunnen meehelpen de gewenste duurzame ontwikkeling te versnellen. “Neem ProRail met de CO2-ladder. Dat is een goede ontwikkeling. Het heeft bedrijven aan het denken en aan het werk gezet. Niks is zo mooi als een klant die vraagt”, vindt Maas.

Integraal bezig zijn is een tweede sleutelwoord. Niet eerst een ontwerp laten maken en vervolgens de bouwer dat laten neerzetten. Maas: “De uitvraag moet ook anders zijn. De markt verschuift van productie naar prestatie.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels