nieuws

Een vijfde jongeren in EU aan de kant

bouwbreed Premium

De werkloosheid in de landen van de eurozone stabiliseert zich op 9,9 procent. Van het arbeidspotentieel jonger dan 25 jaar staat een op de vijf jeugdigen aan de kant.

Met in april een werkloosheidscijfer van 4,2 procent is Nederland een uitblinker in de Europese Unie. Alleen in Oostenrijk zijn evenveel mensen aan de slag. Van de buurlanden heeft België een werkloosheidscijfer van 7,7 procent en Duitsland van 7,2 procent. In Groot-Brittannië staat 7,6 procent van de beroepsbevolking buitenspel.

De grootste werkloosheid is te vinden in het door de bouwcrisis ongemeen hard getroffen land Spanje: 20,7 procent.

Nergens elders voelt de pijn zo groot. Van de jongeren onder 25 jaar slaagt maar liefst 44,4 procent geen baan te vinden.

Ook Ierland gaat door een diep dal. De werkloosheid loopt weliswaar licht terug maar bedraagt nog altijd 14,8 procent. Van de jongeren heeft eenderde geen werk. Opvallend is dat in het land de werkloosheid onder mannen (17,6 procent) een stuk groter is dan bij vrouwen (11,1 procent).

Landen die eveneens kampen met een werkloosheid boven de 10 procent zijn Slowakije (13,9 procent), Portugal (12,6 procent), Hongarije (11,6 procent) en Bulgarije (11,4 procent).

Griekenland

De grootste stijging van de werkloosheid tekende zich afgelopen twaalf maanden af in Griekenland. Het aandeel van de mensen dat aan de kant blijft, liep op van 10,2 naar 14,1 procent. Toenames van enkele procenten vallen ook te signaleren in Litouwen, Bulgarije en Ierland. In zeventien lidstaten van de Europese Unie nam afgelopen jaar de werkloosheid af. In de Verenigde Staten is van maart op april de werkloosheid licht gestegen tot 8,4 procent.

Reageer op dit artikel