nieuws

Duisternis stopt zonnetoren niet

bouwbreed Premium

Duisternis stopt zonnetoren niet

De zonnetoren bij Sevilla kan vijftien uur bewolking en duisternis overbruggen voordat de stroomproductie terugloopt.

Dat maakt de techniek die warmte opslaat in gesmolten zout, goed in te passen op het stroomnet. De Gemasolar-zonnetoren ten zuiden van Sevilla is vorige week officieel in gebruik genomen. 2650 grote spiegels die de hele dag met de zon meedraaien, concentreren de warmte in de top van de 140 meter hoge toren in het midden van het veld.

In de top wordt een zoutoplossing opgewarmd tot een temperatuur van bijna 600 graden. Die oplossing geeft haar warmte af aan water dat een stoomturbine met een generator aandrijft. De concentrated solar power (CSP) centrale heeft een vermogen van 19,9 Megawatt. Dat is voldoende om 25.000 huishoudens in Zuid-Spanje van stroom te voorzien. Het veld met spiegels, die alle individueel worden aangestuurd en een eigen draaibeweging maken, beslaat 185 hectare. Door de hete zoutoplossing in een buffervat op te slaan, kan de toren 15 uur zonder zonlicht voordat de stroomproductie terugloopt.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over de zonnetoren bij Sevilla!

Reageer op dit artikel