nieuws

Confederatie ziet voor komend jaar weergroei in Belgische bouwproductie

bouwbreed Premium

De Belgische bouw groeit weer. Na jaren van krimp voorspelt de Confederatie Bouw voor komend jaar 1,8 procent meer bouwproductie. Voor dit jaar rekenen de aannemers op 0,3 procent groei.

Volgens voorzitter Willemen van de aannemersfederatie hadden de vooruitgang bij de renovatie en de burgerlijke bouwkunde (wegen- en andere infrastructuur) vorig jaar nog heel wat moeite om de teruggang in de nieuwbouw te compenseren: “Dit jaar groeien renovatie en infrastructuurbouw met het zelfde tempo. De infrastructuurbouw kan bovendien rekenen op het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, aan de vooravond waarvan lokale en provinciale besturen traditioneel meer investeren in deze sector. Maar de belangrijkste motor voor de nieuwe groei is dit jaar de bouw van nieuwe woningen, waarvoor in 2010 meer vergunningen dan ooit werden verstrekt.”

Willemen wijst verder op de gunstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in de bouw: “Tussen nu en 2020 worden 30.000 nieuwe banen geschapen.”

Aanjager

Volgens de CF-voorzitter zal de verbetering van de energieprestatie van gebouwen een belangrijke aanjager blijven voor verdere groei in de bouw. Ook de stijgende behoefte aan huisvesting en infrastructuur voor een steeds verder toenemende bevolking zullen de bouw stimuleren.

Ondanks het feit dat de bouw de crisis goed heeft doorstaan, bevatten de gunstiger perspectieven toch ook een stuk onzekerheid. Willemen: “Het vinden van geschoolde arbeidskrachten wordt de grote uitdaging voor de komende jaren. Daarom is het van cruciaal belang om het concurrentievermogen van de bouwbedrijven te behouden door in te zetten op meer en betere vorming, beheersing van de loonkosten en de strijd tegen de sociale en fiscale fraude.”

Reageer op dit artikel