nieuws

Chinese gipsplaten doen leidingen corroderen

bouwbreed

Een Amerikaanse leverancier van bouwmaterialen zal duizenden schadeclaims afkopen met een bedrag van 40 miljoen euro. Banner Supply in Miami verkocht in de periode 2005-2007 1,4 miljoen ondeugdelijke Chinese gipsplaten aan Amerikaanse bouwbedrijven. De gipsplaten gaven waarschijnlijk ijzerdissulfide af, waardoor elektrische bedrading, elektronische apparaten, koperen buizen en airco’s in nieuwe huizen begonnen te corroderen. Meer […]

Een Amerikaanse leverancier van bouwmaterialen zal duizenden schadeclaims afkopen met een bedrag van 40 miljoen euro. Banner Supply in Miami verkocht in de periode 2005-2007 1,4 miljoen ondeugdelijke Chinese gipsplaten aan Amerikaanse bouwbedrijven. De gipsplaten gaven waarschijnlijk ijzerdissulfide af, waardoor elektrische bedrading, elektronische apparaten, koperen buizen en airco’s in nieuwe huizen begonnen te corroderen. Meer dan tienduizend nieuwbouwhuizen in Florida en Louisiana zijn gedeeltelijk ontmanteld om de lekkende gipsplaten te verwijderen. “Banner had geen idee dat de gipsplaten schade veroorzaakten”, zegt Michael Peterson, een advocaat van het bedrijf. Hij stelt ook dat Banner via een proces de schade tracht te verhalen op Knauf Plasterboard Tianjin, een Chinese tak van de Duitse Knauf Group. De import van Chinese gipsplaten kwam op gang toen door de hausse in de Amerikaanse woningbouw een tekort aan gipsplaten ontstond. Het vermoeden bestaat dat de disulfide in het gips is gekomen via het vliegas van een Chinese kolencentrale.

Reageer op dit artikel