nieuws

Brouwerij in de kerk

bouwbreed

In Noord-Holland wordt dit jaar de Dag van de Architectuur afgetrapt in de Vestestraat 1, in hartje Haarlem. Zowel interieur als exterieur van het pand op dit adres zijn bijzonder: een café annex restaurant annex werkende brouwerij, in een kerk. Het motto: Voor het drinken de kerk in.

“De naam verwijst naar het brouwersverleden van Haarlem,” legt Michel Ordeman uit. Hij is directeur van de Jopenkerk. “Het oorspronkelijke jopenbier werd in Haarlem in de 14e eeuw gebrouwen. Joop is de vrucht van de meidoorn. De recepten hebben we teruggevonden in het stadsarchief. Rondom het 750-jarig bestaan van Haarlem werd het jopenbier weer gebrouwen, en toen hebben we besloten daarmee door te gaan. Dat is de start van onze onderneming geweest.”

Er werd vervolgens lang gezocht naar een goede locatie die groot genoeg was voor een brouwerij en horecaruimte. Een kerk ligt niet bepaald voor de hand, maar wat bleek: de wijk waarin de kerk staat, De Raaks, werd herontwikkeld nadat de gemeente de kerk in 2005 had gekocht omdat het al jaren leegstond. Die is zodoende gespaard gebleven en toen men hoorde van de plannen van Michel Ordeman en partner Lydian Zoetman bood men hen de locatie aan.

“We hebben vier jaar nodig gehad voor de ontwikkeling van de bouwplannen en het regelen van vergunningen. Op 11 november vorig jaar zijn we opengegaan voor het publiek. De gemeente heeft ons vervolgens gevraagd of wij wilden meedoen aan de Dag van de Architectuur, omdat het idee van een kerk met een nieuwe functie in de stad tot de verbeelding spreekt en goed past bij het thema zelfverzonnen.”

Ordeman en zijn partner zijn betrokken geweest bij de grote lijnen van het ontwerp van H en E architecten. “We wilden de ruimtelijkheid en originele elementen van de kerk behouden, maar ook voldoende bedrijfsruimte hebben. Dat hebben we opgelost door een balkon met een loopbrug naar een terras op palen dat een zwevende indruk wekt, waardoor er veel zichtlijnen naar het houten dak behouden bleven. Daarnaast hebben we het glas in lood gerenoveerd,” aldus Ordeman. Het blijkt een uniek concept in Europa te zijn, en de eigenaren krijgen dan ook veel reacties uit binnen- en buitenland. Aangezien de deuren pas een half jaar open zijn, richten Ordeman en Zoetman zich voorlopig op de kortere termijn. “Op 16 juli aanstaande is het honderd jaar geleden dat de kerk in gebruik werd genomen. Daar gaan we een speciaal bier voor brouwen.”

Reageer op dit artikel