nieuws

Britten willen minder afval van de bouw

bouwbreed

De Britse regering heeft een algemene verscherping van het afvalbeleid aangekondigd, waarin de bouwsector een voorname rol speelt. Het storten van metaal en houtafval wordt strikt aan banden gelegd en deels in de ban gedaan terwijl de recycledoelen voor algemeen bouwafval en voor materialen als aluminium, staal en glas verder omhoog gaan.

Uiteindelijk moet daarmee aan het eind van dit decennium 70 procent van alle bouwafval herverwerkt worden. Volgens de overheid is het goed daarbij de aandacht te verleggen naar afvalbeperking in de eerdere, ontwerpfase van bouwprojecten. ‘Dat is waar de grootste besparingen op milieu- en financieel gebied te halen zijn.’ Daarnaast komen er ook meer maatregelen om het illegaal dumpen van bouwafval, een vooral op het Britse platteland wijdverbreid probleem, steviger aan te pakken.

Minister voor milieuzaken Caroline Spelman erkende bij de presentatie van de plannen dat Groot-Brittannië wat afvalverwerking betreft achter loopt op de rest van Europa. ‘‘We zijn nu snel aan het inhalen. Bedrijven en de bevolking in het algemeen kunnen ons helpen om een zero-afvaleconomie te worden.’’

Groei

Volgens de regering kan de sector afvalverwerking door de innovatieve maatregelen de komende jaren met zeker drie tot vier procent groeien. De sector biedt in Groot-Brittannië nu al werk aan zo’n 150.000 mensen en dat aantal banen zal navenant groeien.

Reageer op dit artikel