nieuws

Bouwers vaker in gebreke bij afbetaling lening

bouwbreed

Het aantal bouwers dat in gebreke blijft bij de afbetaling van door de staat gegarandeerde leningen (BMKB) loopt snel op. Een op de achttien bedrijven was in 2010 niet in staat het geld terug te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. De afgelopen twee jaar zijn de verliezen voor de […]

Het aantal bouwers dat in gebreke blijft bij de afbetaling van door de staat gegarandeerde leningen (BMKB) loopt snel op. Een op de achttien bedrijven was in 2010 niet in staat het geld terug te betalen.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. De afgelopen twee jaar zijn de verliezen voor de overheid en de banken op de BMKB-leningen bij bouwbedrijven fors opgelopen. De bouw heeft voor 86 miljoen euro uitstaan aan garantieleningen. Bijna 6 procent van het geld komt niet terug. In 2009 was dat nog 3 procent. Vóór de crisis werd slechts één op de honderd leningen niet terugbetaald.

De BMKB-leningen worden door een groeiend aantal bedrijven aangegrepen om bestaande kredieten niet te hoeven aflossen, meestal in een poging tijd te winnen en de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Het afgelopen jaar verdubbelde het aantal bedrijven dat de gegarandeerde lening daarvoor gebruikte.

De BMKB-garanties zijn jaren geleden door de overheid in het leven geroepen om het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen bij het verkrijgen van financiering. Als bedrijven onderuitgaan, staat de overheid voor maximaal 50 procent garant voor de lening. Door de regeling is het risico voor financiers beperkt. Bedrijven betalen een eenmalige (hoge) provisie op de lening, waarvan de rente rond de 6 procent bedraagt.

De gegarandeerde leningen zijn voor veel bedrijven een uitkomst. Meer dan de helft (64 procent) van de middelgrote en kleine bouwbedrijven zegt zonder de BMKB-regeling geen krediet te kunnen krijgen.

Tekort

De staat lijdt verlies op de regeling, blijkt nu. In 2010 bedroeg het tekort 40 miljoen euro. Banken verliezen echter gemiddeld twee keer zo veel op de niet-terugbetaalde leningen, maar hebben in tegenstelling tot de overheid geen achtergestelde positie wanneer de lening teruggevorderd moet worden bij een faillissement.

Volgens Economische Zaken blijkt dat het aanbod van kredieten redelijk overeenkomt met de vraag ernaar. Slechts 6 procent van de mkb-bedrijven vangt bot bij een kredietaanvraag. Opvallend is dat een groot deel van de bouw (34 procent) niet het volledige gewenste kredietbedrag mag lenen, maar slechts een deel. Zestig procent van de bouwers krijgt het volledige bedrag.

Het onderzoek van het ministerie maakt verder duidelijk dat de vraag naar krediet flink geslonken is. Banken hebben hun kredietvoorwaarden (solvabiliteit, zekerheden, looptijden) sinds de crisis niet aangescherpt, maar volgens het ministerie vooral de bril waarmee ze naar kredietaanvragen kijken, veranderd; bestaande eisen worden strenger toegepast en beschikbare kredietinformatie scherper geïnterpreteerd.

Reageer op dit artikel