nieuws

Bouwbesluit maakt NVB onrustig

bouwbreed Premium

De NVB wil voorafgaand aan ingewikkelde wijzigingen in wetgeving voortaan regeleffectrapportages. Als eerste komt volgens de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers het nieuwe Bouwbesluit in aanmerking. “Waarom kennen we wel een milieu-effectrapportage maar geen beoordeling vooraf over complexe regelgeving?”, vraagt voorzitter Nico Rietdijk van de NVB zich af. “Het klinkt heel dapper om te zeggen: […]

De NVB wil voorafgaand aan ingewikkelde wijzigingen in wetgeving voortaan regeleffectrapportages. Als eerste komt volgens de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers het nieuwe Bouwbesluit in aanmerking.

“Waarom kennen we wel een milieu-effectrapportage maar geen beoordeling vooraf over complexe regelgeving?”, vraagt voorzitter Nico Rietdijk van de NVB zich af. “Het klinkt heel dapper om te zeggen: laten we alvast beginnen en we zien wel waar we uitkomen. Maar je gooit ook geen tunnel open voordat de veiligheid zeker is. Rond het bouwbesluit bestaat grote onzekerheid over de gevolgen voor de kosten. Extra lasten pakken voor een sector die toch al in de grote problemen zit funest uit.”

Rietdijk beseft dat hij in een laat stadium aan de bel trekt. Toch valt maandag bij de Tweede Kamer een brief van zijn organisatie op de deurmat. “De NVB heeft niet bij de gesprekken aan tafel gezeten. Hoeft ook niet want het heeft geen zin om bij ieder bouwonderwerp met alle partijen te praten. Wij dachten dat gezien de organisaties die wel mee aan tafel zaten, met het bouwbesluit alles wel goed zou komen.”

In de achterban van de NVB zijn afgelopen maanden de zorgen over het nieuwe bouwbesluit snel toegenomen. De groep bouwt drie op de vijf koopwoningen in Nederland.

Rietdijk: “Ik zeg niet dat het nieuwe bouwbesluit slechter is dan het vorige. Alleen: er zijn te veel onzekerheden. Zal het besluit echt bijdragen aan de vermindering van de administratieve lastendruk? Zonder gedegen regeleffectrapportage kan de invoering per 1 januari rampzalig uitpakken. We hebben zeker een half jaar uitstel nodig.”

Reageer op dit artikel