nieuws

‘Begin bij Duitsers niet na amper het eerste kopje koffie al over geld’

bouwbreed Premium

Voetangels en klemmen. Onbezonnen over de grens aan de slag gaan, kost al snel handen met geld. Toch ontboezemt de Limburgse ondernemer Jos Timmermans meer rendement te halen uit Duitsland dan Nederland.

Het seminar in het Bouwhuis te Zoetermeer staat bol van de waarschuwingen en welgemeende adviezen. Groot zijn de regionale verschillen. Welk werk komt van de bondsregering, de deelstaat, kreis of gemeente? “Let op onvolkomen bestekken. De aansprakelijkheid gaat bij grove nalatigheid tot dertig jaar. Bedenk ook dat het meerwerk pas gehonoreerd hoeft te worden na de laatste termijn van de hoofdaannemer. “

Infrabouwer Timmermans uit Hoensbroek voelt zich in Duitsland kind aan huis. Zijn bedrijf richt zich met 75 medewerkers op de aanleg van kunststof leidingsystemen, grondtechniek en alles wat te maken heeft met verhardingen. Sinds de overname KHV Anker-Technik uit Bochum rekent de onderneming zich tot een van Nederlandse grootste aanbieders van groutankers.

De Duitse ingenieursmarkt is versnipperd, constateert Timmermans. “Je hebt veel generalisten met meestal niet zo veel diepgang. Ze werken weinig samen. Het in Nederland gebruikelijke inhuren van deskundigen, komt weinig voor. Liever pionieren ze zelf. Anders laat je zien iets niet te kunnen.”

Verkeerde keelgat

Het seminar in het Bouwhuis, georganiseerd door instellingen als de Economische Voorlichtingsdienst, NLingenieurs en Nedubex, laat zien dat de alledaagse werkelijkheid op de bouwplaats in Nederland en Duitsland verschilt. Erwin van Donk van de Nederlandse handelspost (NBSO) in Leipzig ziet Nederlanders na amper het eerste kopje koffie beginnen over het geld. Want zonder opbrengst is verder praten immers zinloos. Zo hard van stapel loopt de Duitser niet. En arriveer ook niet met een verkeerde auto. Neem dan liever een taxi. Want zowel het imponeermobiel als de vijftien jaar oude volkswagen schieten gegarandeerd in het verkeerde keelgat.

Voor voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland is duidelijk dat voor het bedrijfsleven goede kansen in Duitsland liggen. Zoals ook het buitenland geïnteresseerd kijkt naar de mogelijkheden in ons land. “Onze Duitse vrienden zeggen altijd dat ze de Nederlandse bouw moeilijk binnenkomen. Wel geen kartel maar toch wel een gesloten wereldje dat daar erg op lijkt. De insteek van Bouwend Nederland is, hoe kunnen we in een wederzijdse aanvulling, de Nederlandse bedrijven een kans geven.”

Zeker op het gebied van de waterbouw dicht Brinkman het Nederlands bedrijfsleven bij de oosterburen goede kansen toe. “Ga gericht op pas. Wees daar waar de opdrachten ontstaan. Bijvoorbeeld door op congressen en seminars te laten zien wat je kunt. De kunst is het momentum te pakken. Je weet niet van tevoren wanneer ergens watersnood komt.”

Reageer op dit artikel