nieuws

Batenburg wil sneller groeien dan de markt

bouwbreed

De Batenburg Groep wil autonoom en door overnames groeien naar een jaaromzet van 200 miljoen euro in 2015. Dat is 60 miljoen euro boven op de omzet in 2010.

“Met onze groeiambitie willen we sneller groeien dan de markt”, verklaart president-directeur Peter van der Linden te mikken op een groter marktaandeel. De groeistrategie moet de positie van het bedrijf versterken. “We willen door overnames nieuwe activiteiten aan ons programma toevoegen.”

De Batenburg Groep bestaat momenteel uit twaalf bedrijven. Oftewel “operationele werkmaatschappijen”, zoals Van der Linden ze beschrijft. Die werken overwegend regionaal en onder eigen namen. Vijf bedrijven zitten in de technische handel, zeven zijn installateurs. “Enkele bieden al het totale installatiepakket”, onderstreept hij. “Verder werken we hiervoor nu samen met partners.”

Focus

De installatietak is van oudsher een specialist in elektrotechniek. Overnamekandidaten moeten zorgen voor de toevoeging van meer takken van sport. “De focus ligt op bedrijven die expertise hebben op het gebied van klimaattechniek. Wij willen doorgroeien tot een totaalinstallateur. Een die in een gebouw de elektrotechniek, de klimaattechniek én het sanitair verzorgt. Verder hebben we de OSP-organisatie opgezet, voor een landelijk dekkend service- en onderhoudsnetwerk.”

De installateurs zijn goed voor circa tweederde van de omzet. De klandizie zit in kantoren en bedrijfsgebouwen. Als totaalinstallateur voorziet Van der Linden een sterkere positie in bouwteams en wellicht een rol als hoofdaannemer. “Want we zeggen weleens: een modern gebouw is geen verzameling stenen maar een installatie. Het aandeel van de installaties in bouwprojecten zal bovendien nog verder toenemen.”

Volop reden voor hem optimistisch te zijn over de toekomst. “We hebben de crisis goed doorstaan. Nu willen we gaan groeien. Die groei moet in elk geval, hebben we besloten, plaatsvinden bij een onverminderd sterke financiële positie. Want”, verklaart hij, “bedrijven moeten graag zaken met ons willen doen. We willen een hoge solvabiliteit houden. Minimaal 40 procent.”

Door de financiële crisis hebben de afgelopen jaren weinig bedrijven te koop gestaan, weet hij. “In de markt waarin wij zoeken hebben de bedrijven meestal een directeur-eigenaar. Het bedrijf is zijn pensioen en moet dus een goede prijs opbrengen. Eigenaren zoeken een goede timing om het van de hand te doen.”

Telicty

Dat het aanbod weer groeit, illustreert volgens hem dat de weg omhoog is ingezet. “We hebben enkele interessante contacten voor potentiële overnames.

Een vroege zwaluw in de aangekondigde economische lente is het bedrijf Telicty, een specialist in datatechniek. Die is dit voorjaar officieel gaan werken onder de vlag van Koldijk, een van de installatiebedrijven binnen de Batenburg Groep.

Reageer op dit artikel