nieuws

Atsma studeert op uitspraak Maleisisch hout

bouwbreed

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) mag het Maleisische houtcertificaat MTCS vooralsnog niet duurzaam noemen. Dat heeft de rechtbank van Den Haag gisteren bepaald. Atsma wil nog geen commentaar geven.

De staatssecretaris is de uitspraak nog aan het bestuderen, laat een woordvoerder van het ministerie van Milieu weten. Of hij nu een conflict heeft op te lossen met de Maleisische autoriteiten wil ze niet zeggen. Atsma wilde MTCS per 1 juli de stempel duurzaam meegeven. ‘Op eigen houtje’ maakte hij afspraken met Maleisië. Gisteren oordeelde de rechter in een kort geding tegen de Staat dat de staatssecretaris daarmee ten onrechte voorbij ging aan een eerder advies van de onafhankelijke autoriteit (TPAC) die beoordeelt of hout duurzaam is volgens de Nederlandse spelregels. TPAC adviseerde dat MTCS niet aan die spelregels voldoet. Tegen dat advies loopt nog een beroepsprocedure die naar verwachting pas in het najaar wordt afgehandeld. De rechter vindt dat Atsma die procedure moet afwachten.

FSC Nederland is blij met de uitspraak van de rechter. “Er zijn niet voor niets spelregels”, verklaart een woordvoerder. Paul van den Heuvel van de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen betreurt de uitspraak. “Diverse Europese landen hebben het Maleisische systeem reeds voor duurzaamheid goedgekeurd. Deze Nederlandse discussie over een door PEFC goedgekeurd bosbeheerssysteem leidt tot ‘verwarring bij de consument. Van deze verwarring hebben wij last.’  De VVNH beschouwt het Maleisische PEFC-MTCS hout als duurzaam. ‘Wij steunen de internationale keurmerken FSC en PEFC . Dit hout heeft een PEFC-keurmerk. Wie zijn wij dan om het niet-duurzaam te verklaren?’

Lees meer in Dagblad Cobouw

 

Reageer op dit artikel