nieuws

‘Ambities gemeenten kunnen prullenbak in’

bouwbreed Premium

Gemeenten en bouwbedrijven kunnen nog zulke ambitieuze duurzame bouwcontracten opstellen, als het aan de Hoge Raad ligt, liggen ze een dag later alweer in de prullenbak. Dat zegt Joost Hoekstra, advocaat bij Straatman Koster.

Hoekstra baseert zich op een uitspraak van de Hoge Raad in een conflict tussen Breda en de ontwikkelaar van het woningbouwproject Nieuw Wolfslaar Noord. De Hoge Raad concludeert dat de gemeente het bouwbedrijf niet mocht verplichten om kopers afbouwgarantie en gebrekenwaarborg volgens het GIW-model te bieden. In het inmiddels vervangen GIW-model staan namelijk eisen die betrekking hebben op het Bouwbesluit. Daarover contracteren mag niet.

Hoekstra kan het oordeel van de Hoge Raad absoluut niet volgen. “Het gedeelte uit het GIW-model dat over het Bouwbesluit gaat is namelijk zeer beperkt.” In zijn ogen gaat de Hoge Raad ook voorbij aan het punt van vrijwilligheid. “Dit professionele bouwbedrijf heeft vrijwillig getekend voor de ‘extra eisen’. Dan is het op zijn minst vreemd om daar later op terug te komen.”

Hoekstra vreest grote gevolgen voor consumentenbescherming en duurzaam bouwen. “Het stellen van aanvullende eisen wordt nog moeilijker. Ontwikkelaars kunnen nu onder allerlei afspraken uitkomen. Dit ligt pas anders als gemeenten in ruil voor aanvullende eisen subsidie uitkeren.”

De advocaat vindt dat gemeenten meer mogelijkheden moeten krijgen om van het Bouwbesluit te kunnen afwijken. Daarvoor moet artikel 122 van de Woningwet worden aangepast.

Monika Chao-Duivis, directeur van het Instituut voor Bouwrecht, kan niet overzien of Hoekstra gelijk heeft. Zij vindt het arrest niettemin zeer interessant. “Juristen hebben hier naar uitgekeken. Deze uitspraak is namelijk een steentje in het gebouw ter bescherming van de consument. Nee, dat gebouw stort hierdoor niet in.” Chao-Duivis denkt dat dat de Hoge Raad wel ruimte overlaat om eisen te stellen over een afbouwgarantie. “Er moet alleen iets anders komen dan het GIW-model.”

Frits Horvers, algemeen directeur van de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen, is niet bang voor grote gevolgen. “We zagen deze uitspraak aankomen. Een gemeente mag nu eenmaal geen gouden regelingen eisen.”

Reageer op dit artikel