nieuws

achtergrondGemeente koopt appartementen

bouwbreed

Het college van Burgemeester en Wethouders van Spijkenisse koopt 105 appartementen van projectontwikkelaar Dijkzone. De Zuid-Hollandse gemeente moet zich in de schulden steken om de aankoop van het merendeel van de koopwoningen in de splinternieuwe Rokade-flat te kunnen betalen.

De bouw van het 33 verdiepingen tellende Rokade-complex begon april 2008. Toen de eerste schop in de grond ging was er nog geen appartement verkocht. “Normaal gesproken wacht je tot je 60 procent verkocht hebt”, geeft Ruud de Graaf toe. Hij is namens de gemeente projectmanager van de nieuwbouwwijk De Elementen, waarvan de flat onderdeel is. “We hadden iets verderop een ander complex gebouwd, De Vier Werelden. De belangstelling hiervoor was enorm. We dachten: deze flats worden sowieso verkocht. Daar komt bij dat de Stadsregio op dat moment 3 miljoen euro extra subsidie verstrekte.”

Projectontwikkelaar Dijkzone, een samenwerkingsverband tussen Vorm ontwikkeling, Ballast Nedam West en Dura Vermeer Bouw Rotterdam, wilde best beginnen met bouwen. Spijkenisse moest echter wel een deel van het risico op zich nemen. Als de appartementen niet verkocht worden, zo werd afgesproken, neemt de gemeente de helft van de kosten die dit met zich meebrengt op zich.

Met de kennis van nu misschien niet zo’n goed idee, beaamt De Graaf. “Toentertijd leek het heel vanzelfsprekend om zo’n financieel risico aan te gaan. Ik denk dat we in de toekomst een stuk minder spontaan zullen reageren op dergelijke voorstellen. Maar let wel, we hebben het over begin 2008. Toen zei premier Balkenende nog dat de economische malaise aan ons land voorbij zou gaan.” Toen de bouw bijna was afgerond, eind 2008, kwam de crisis alsnog in Nederland aan. Dit werkte ook door in de verkoop van de appartementen in Rokade. Dijkzone krijgt een groot deel van de 173 koopwoningen in het complex niet verkocht. Momenteel hangt bij 105 appartementen nog een te koop-bord op de ruit.

Langjarige lening

De kosten van de leegstand lopen voor de gemeente inmiddels aardig op. De Graaf: “Daarom lijkt het ons beter om tot koop over te gaan.” Spijkenisse betaalt projectontwikkelaar Dijkzone gemiddeld 260.000 euro per appartement, 27,2 miljoen in totaal. Een flink bedrag voor een gemeente met een kleine 73.000 inwoners. “Ja”, zegt De Graaf. Hoe de gemeente het plan gaat financieren? “Er wordt een langjarige lening voor afgesloten. Hoe dat precies in zijn werk gaat weet ik niet precies, daar buigt de financiële afdeling zich over. Voor zover we het nu hebben berekend, blijft er aan het eind van de rit voor de gemeente een verlies van één miljoen euro over. Maar dat kan nog anders uitpakken, als de vastgoedmarkt aantrekt.”

Huurwoningen

Met de aankoop anticipeert Spijkenisse op de toenemende vraag naar huurwoningen in de vrije sector, is de officiële lezing. “Maar verhuren is natuurlijk geen kernactiviteit van de gemeente. Het is puur een noodgreep.” Het college is van plan de appartementen te verhuren in de vrije sector. “Dat gaat wel lukken, denk ik. Inmiddels hebben zich al vijftig belangstellenden gemeld.” Verkoop blijft mogelijk, mochten zich kopers melden. “Het is de bedoeling dat de appartementen op den duur alsnog verkocht worden. We hebben onszelf daar twintig jaar de tijd voor gegeven.”

Voordat het college van Spijkenisse kan overgaan tot aankoop, moet de gemeenteraad woensdag eerst groen licht geven. “Als het plan wordt afgekeurd, zullen we iets nieuws moeten bedenken”, zegt De Graaf. Er moet in elk geval iets gebeuren, vindt de projectontwikkelaar. “Als we niets doen, kost het de gemeente ook geld. Dit is op dit moment de beste oplossing. Misschien wel de enige.”

Projectontwikkelaar Dijkzone was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel