nieuws

Aantrekkende vraag naar constructiewerk

bouwbreed

De fabrikanten van metalen constructiewerken worden overspoeld door opdrachten. Een kwart van de producenten voorspelt dat de vraag komende maanden nog verder zal aantrekken. Een jaar geleden beet de bedrijfstak nog op een houtje. De orderpositie was weggezakt tot een vijfde onder het niveau van peiljaar 2000. In de loop van het jaar trad stevig […]

De fabrikanten van metalen constructiewerken worden overspoeld door opdrachten. Een kwart van de producenten voorspelt dat de vraag komende maanden nog verder zal aantrekken.

Een jaar geleden beet de bedrijfstak nog op een houtje. De orderpositie was weggezakt tot een vijfde onder het niveau van peiljaar 2000. In de loop van het jaar trad stevig herstel in. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het peil van de orderpositie met de helft toegenomen tot 128,2 procent van de oogst rond de eeuwwisseling. De prijzen begeven zich bovendien in een stijgende lijn. Bij 6 procent van de ondernemingen nemen de voorraden toe.

Bij de ondernemers die zich richten op het gieten van metalen, draaien de bedrijven op volle toeren. De orderpositie was in juni maar liefst 2,3 keer zo groot als in peiljaar 2000. Van de fabrikanten meldt 57 procent dat komende maanden de orderstroom verder zal aanzwellen. De periode van grote prijsstijgingen lijkt achter de rug. Het aantal werknemers loopt nog licht op. Bij 17 procent van de ondernemingen dalen de voorraden. In april en mei teerde slechts 3 respectievelijk 10 procent van de bedrijven op hun voorraden in.

Sanering

De drukte bij producenten van verwarmingssystemen flauwt af. De hoogtijdagen van 2010 zijn voorbij, toen het orderniveau 70,4 procent boven het peil van rond de eeuwwisseling lag. Sindsdien is de vraag met 20 procentpunt gedaald. Van de fabrikanten denkt 34 procent dat komende maanden de bedrijvigheid zal afnemen. Inspelend op de dalende werkdruk is bij 11 procent van de bedrijven het schrappen van arbeidsplaatsen aan de orde. De prijzen zijn stabiel.

Voor de producenten van hang- en sluitwerk en gereedschap zijn de magere jaren nog niet ten einde. Sinds de eeuwwisseling is een kwart van de vraag weggevallen. De bedrijven stellen zich in op een afnemende orderstroom. In 12 procent van de ondernemingen staan arbeidsplaatsen op de tocht. Hoewel de voorraden bij 23 procent van de firma’s oplopen, vertonen de prijzen de neiging licht te stijgen.

Reageer op dit artikel