nieuws

Zwakke lokale markt zit Grontmij dwars

bouwbreed

Grontmij bereidt zich voor op nieuwe stappen om de bezuinigingen van de lagere overheden het hoofd te bieden. Zwakke vraag, grote prijsconcurrentie en hogere pensioenlasten zetten in Nederland de resultaten onder druk.

In de Benelux stegen in het eerste kwartaal de opbrengsten met 3 procent tot 88,8 miljoen euro. De toename is afkomstig van de volledige consolidatie van het overgenomen Belgische bureau Libost en de autonome groei bij de zuiderburen. In Nederland is sprake van krimp waardoor de bruto winst (ebita) in de Benelux terugliep van 9 naar 7 miljoen euro.

“De eerste tekenen van herstel in onze kernmarkten, die we zagen in het vierde kwartaal van 2010, heeft zich in de eerste drie maanden van het jaar voortgezet”, zegt bestuursvoorzitter Sylvo Thijsen. “Ondanks de bemoedigende hogere omzetten en versterking van onze marktpositie kwam de nettowinst in het eerste kwartaal uit op hetzelfde niveau als vorig jaar, een gevolg van de hogere rentelasten.”

De opbrengsten van Grontmij, dat vorig jaar met de overname van het Franse bureau Ginger een grote vis aan de haak sloeg, stegen in het eerste kwartaal met 47 procent tot 273 miljoen. De winst na belastingen kwam opnieuw uit op 3,7 miljoen.

In het segment planning & design nam de opbrengst, vooral door Ginger, met 27,4 procent toe tot 97 miljoen. Door de tegenvallende prestaties in Nederland en ook Groot-Brittannië slonk desondanks de bruto winst met een vijfde tot 3,8 miljoen.

De divisie transport & mobiliteit haalde met een bedrag van 54,9 miljoen euro 18,2 procent meer geld binnen. De bruto winst steeg met 4,9 procent tot 5 miljoen euro. Het extra werk uit Scandinavië en de Benelux compenseerde het verval in Groot-Brittannië en het oosten van Europa royaal.

In de sector water & energie kwam 16,7 procent meer geld binnen: 55,7 miljoen euro. De winst steeg van 0,9 naar 2,1 miljoen euro. Het grootste deel van het herstel komt uit Scandinavië.

Weergebonden

De in Frankrijk opgezette specialiteit monitoring & testen maakte op een omzet van 29,9 miljoen een bruto winst van 1,7 miljoen euro. De activiteiten zijn voor een groot deel weergebonden waardoor sterke seizoenspatronen optreden. Tot de opdrachten behoren geologisch onderzoek voor een tramverbinding naar de luchthaven van Toulouse en het monitoren van het project Waelschenheuvel voor Rijkswaterstaat in de A2 bij Urmond.

Van de 273 miljoen euro die Grontmij in het eerste kwartaal binnenhaalde, komt een derde uit de Benelux. De andere regio’s waar het bedrijf op stoelt zijn Frankrijk (30,3 procent), Scandinavië (22,6 procent) en Groot-Brittannië/Midden- en Oost-Europa (13,6 procent).

Reageer op dit artikel