nieuws

Zwakke afzet stabiliseert prijs

bouwbreed

De grondstoffenprijzen zijn sinds de jaarwisseling gemiddeld met 1 procent gedaald. Wie had gedacht dat de economie fors zou aantrekken, is bedrogen uitgekomen. Wel stegen de olieprijzen fors. Doorgaans is dat een aanwijzing van snel toenemende bedrijvigheid. In Amerika staan de huizenprijzen nog steeds onder grote druk. De werkgelegenheid laat geen verbetering zien. Bij de […]

De grondstoffenprijzen zijn sinds de jaarwisseling gemiddeld met 1 procent gedaald. Wie had gedacht dat de economie fors zou aantrekken, is bedrogen uitgekomen. Wel stegen de olieprijzen fors. Doorgaans is dat een aanwijzing van snel toenemende bedrijvigheid. In Amerika staan de huizenprijzen nog steeds onder grote druk. De werkgelegenheid laat geen verbetering zien.

Bij de niet-ijzermetalen vallen lichte bewegingen te signaleren. Zink werd 3 procent duurder. Koper en aluminium stegen 1 procent in prijs. De fabrikanten houden de productie in de hand en proberen te voorkomen dat overaanbod ontstaat. In de havens nemen de voorraden toe.

Betonstaal en bouwstaal verroeren zich niet. Wel werd ruw staal 23 dollar duurder. De afzet verloopt moeizaam.

Ook de prijzen van de kunststoffen PVC, HDPE en PP vertonen geen beweging. Sinds de jaarwisseling werden de materialen 13 procent duurder. De rek is even weg.

De houthandel maakt moeilijke tijden door. De voorraden stapelen zich op. De verkopers houden zich vast aan de oude prijzen.

De zand- en grindhandel moet zich beraden op de toekomst. Voorlopig zal de afzet niet stijgen. De vooruitzichten zijn allesbehalve gunstig.

(NBI)

Reageer op dit artikel