nieuws

Wereldwijd steken beleggers geld gretig in vastgoed

bouwbreed

Dat vastgoedbeleggers terughoudend zijn met investeringen, geldt nog voor Nederland maar op wereldschaal laten ze de crisisdip ruimschoots achter zich.

Ze zullen dit jaar wereldwijd 440 miljard euro steken in nieuwe beleggingen. Dat is 35 tot 40 procent meer dan in 2010 en komt in de buurt van het volume van topjaar 2007. Vastgoedadviseur JonesLangLaSalle spreekt zijn marktverwachting uit in zijn laatste rapport Global Market Perspective genaamd.

Het belang van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) groeit enorm. In het eerste kwartaal van dit jaar waren zij goed voor 13 procent van het totale vastgoedbeleggingsvolume. In 2007 was dat 2 procent. Brazilië gaat het hardst omhoog op de ranglijst. Het is China gepasseerd en staat nu gemeten naar beleggingsactiviteit vijfde op de wereldranglijst.

Ontoereikend

Toplocaties in belangrijke steden blijken zo gewild te zijn dat de prijzen ervan omhoog schieten. Omdat het aantal mogelijke acquisities op dergelijke locaties ontoereikend is om alle wensen te honoreren, kiezen beleggers ook in toenemende mate voor mindere locaties waar de verhuurmogelijkheden beperkter zijn en waar vaak sprake is van leegstand.

Op wereldniveau is de kantorenleegstand gemiddeld 14,2 procent maar de bezettingsgraad groeit, ziet Jones­LangLaSalle.

Reageer op dit artikel