nieuws

Vrees voor milieuregels in nieuw Bouwbesluit

bouwbreed

De Stichting Milieurelevante Productinformatie (MRPI) vreest dat de nieuwe rekenregel voor milieuprestaties van materialen alsnog sneuvelt in het Bouwbesluit 2012. Onduidelijk is waar de zorgen vandaan komen.

De directeur van de MRPI, Jeannette Levels-Vermeer, spreekt van een onderbuikgevoel dat algemeen bestaat. “Er zijn partijen die beweren dat de milieuprestatieparagraaf in het Bouwbesluit voor extra lasten zorgt. Dat staat haaks op wat dit kabinet wil. Echter, het tegendeel is waar.”

De directeur benadrukt dat één manier voor het berekenen van milieuprestaties van gebouwen de lasten voor bedrijf en overheid juist verlicht. “Nu kunnen commerciële partijen vrij makkelijk sjoemelen met data, omdat die niet transparant zijn. Wat gebeurt er met gegevens in de zwarte doos? Niemand weet het. Dat zorgt voor ruis op de lijn. Zo kan een gebouw met methode A goed scoren, maar met methode B juist heel slecht.” Lange tijd was onduidelijk hoe milieuregels in het nieuwe Bouwbesluit zouden worden opgenomen.

Drie weken geleden hakte minister Donner (wonen) de knoop door. Voorlopig komt er geen norm. Wel wil hij aannemers verplichten de milieuprestaties van een nieuw gebouw inzichtelijk te maken volgens de bepalingsmethode van de Stichting Bouwkwaliteit.

Partijen als de Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw zijn daar tegen. Zij begrijpen het nut van een rekenregel niet als je de resultaten ongebruikt laat. Levels-Vermeer erkent dat het systeem nog niet helemaal klaar is. “Maar het is wel van belang dat de markt er ervaring mee opdoet. Over een aantal jaar kunnen we dan eens gaan nadenken over een norm.”

Meerderheid

In een persbericht spreekt de MRPI over een meerderheid in de Tweede Kamer die tegen de maatregel dreigt te stemmen. Directeur Levels-Vermeer kan geen partijen noemen. VVD’er Betty de Boer weet ook niet waar dat geluid vandaan komt. “Niet bij mij. Ik weet nog niet of ik me tegen de milieuparagraaf ga verzetten.” De Tweede Kamer spreekt zich binnenkort uit over het Bouwbesluit 2012.

Reageer op dit artikel