nieuws

Veel vmbo’ers metalektro kiezen op mbo ander vak

bouwbreed

Bijna 40 procent van de ruim 6300 vmbo-leerlingen binnen de vakgebieden elektro-, installatie- of metaaltechniek kiest een nieuwe studierichting als ze doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs. Dit wordt gecompenseerd door de instroom van leerlingen van andere opleidingsrichtingen uit het vmbo. Dat blijkt uit een onderzoek van Kenteq, het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor techniek. Van de […]

Bijna 40 procent van de ruim 6300 vmbo-leerlingen binnen de vakgebieden elektro-, installatie- of metaaltechniek kiest een nieuwe studierichting als ze doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs. Dit wordt gecompenseerd door de instroom van leerlingen van andere opleidingsrichtingen uit het vmbo.

Dat blijkt uit een onderzoek van Kenteq, het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor techniek. Van de mbo-leerlingen in de elektro-, installatie- en metaaltechniek is slechts de helft afkomstig uit direct verwante vmbo-opleidingen (elektro, installatie, metaal, metalektro, instalektro), zo melden de onderzoekers. “De overige instromers komen uit een breed scala aan opleidingen; de theoretische leerweg en Techniek Breed vallen daarbij het meest op.”

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van de schooljaren 2008-2009 en 2009-2010. Over het lopende schooljaar zijn nog geen gegevens bekend.

Volgens het onderzoek blijven leerlingen uit het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) die de richting installatietechniek hebben gekozen relatief gezien het meest trouw aan hun oorspronkelijke keuze. Van deze groep gaat 49 procent na het afronden van het vmbo door naar een middelbare beroepsopleiding voor de installatiesector. De overigen kiezen doorgaans voor een verwante studie zoals elektro, metaal of de bredere algemene opleiding van Kenteq. Zo’n 22 procent kiest voor een totaal andere studierichting. Bij de overige opleidingen is de uitstroom naar andere studierichtingen groter. Zo kiest 46,8 procent van de leerlingen uit de metalektrosector na het vmbo voor een nieuwe studie, bij metaaltechniek gaat het om 43,6 procent, bij elektrotechniek gaat het om 31,4 procent en bij instalektro om 27,4 procent.

Theoretische leerweg

Daar staat tegenover dat leerlingen uit verschillende disciplines die niets hebben te maken met de elektro-, installatie- of metaaltechniek toch instromen in het mbo. Het grootste deel van deze groep, 22.5 procent, bestaat uit leerlingen die op het vmbo de theoretische leerweg hebben gevolgd.

Daarnaast is er een fiks aantal leerlingen, 7, 2 procent, dat afkomstig is uit de sector vmbo techniek breed. De overigen komen uit verschillende andere vmbo-richtingen of van de havo.

Reageer op dit artikel