nieuws

Trebbe ziet crisis in bouw aanhouden

bouwbreed

Bouwbedrijf Trebbe verwacht in de bouw nog jarenlang laagconjunctuur. Volgens directeur Hans Willem Naarding laat de bedrijfstak ook in 2012 het dal nog niet achter zich.

De Twentse bouwer, een van de twintig grootste aannemers van het land, zag vorig jaar zijn omzet met een kwart dalen tot 178,7 miljoen euro. Pleister op de wonde is de winststijging van 5,5 naar 7,9 miljoen euro.

“Over 2010 hebben we een heel dubbel gevoel”, zegt Naarding. “Aan de ene kant is het natuurlijk mooi dat we het rendement hebben kunnen verbeteren. Aan de andere kant leverde ons bedrijf flink in op de omzet. Van een aantal medewerkers hebben we afscheid moeten nemen.” Het aantal vaste personeelsleden slonk van 210 naar 186. Het aantal medewerkers dat indirect aan het bedrijf verbonden is, nam met acht gezichten af tot 219. “Vooral in de woningbouw zijn we flink gekrompen. Maar je ziet de effecten van de crisis terug in alle sectoren. Ook de utiliteitsbouw is minder geworden.”

Voor de komende jaren is Naarding allesbehalve optimistisch. De markt wordt steeds grimmiger. “Je ziet een enorme terughoudendheid. Nieuwe belemmeringen worden opgeworpen door de banken en de beperking van de aflossingsvrije hypotheken. De consumentenvertrouwen is behoorlijk slecht. Ook de corporaties houden hun kruit droog.”

Export

Naarding signaleert dat de Nederlandse economie eigenlijk niet eens zo slecht draait. Daar profiteert vooral de export van. “De bouw hobbelt als laat-cyclische sector achter de economie aan. Komende jaren zullen we het moeten doen met het huidige niveau of nog minder. Trebbe heeft wel ergere dingen meegemaakt. Ons bedrijf bestaat dit jaar precies een eeuw.”

Reageer op dit artikel