nieuws

Surseance van betaling voor Koop-dochter

bouwbreed

Koop Groep gaat vandaag surseance van betaling aanvragen voor dochterbedrijf Hogenboom Benelux (het voormalige Nacap Benelux). Dat bevestigt Koop Groep. De dochter staat 16 miljoen euro in het rood bij crediteuren.

Het bankenconsortium onder leiding van huisbank ABN Amro wil geen geld meer in de dochter steken. Zo’n zeshonderd crediteuren hebben een vordering lopen bij Hogenboom. Gisterochtend heeft algemeen directeur Henri van Dommele van Hogenboom Benelux het personeel ingelicht. Voor zo’n 150 werknemers is de toekomst onzeker.

Koop Groep heeft Nacap Benelux vorig maand afgescheiden van de rest van pijpleidingbedrijf Nacap (Midden-Oosten, Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland, Rusland, en Italië). Benelux zou volgens Koop al jaren in financiële problemen verkeren. Het dochterbedrijf zelf bestrijdt die opvatting. Het bedrijf zegt wel last te hebben gehad van de crisis maar al decennia winstgevend en gezond te zijn. Ook had de dochter een lening van 90 miljoen euro gegeven aan Koop Groep. De laatste jaren heeft Koop zijn dochter bewust leeggezogen om zijn eigen liquiditeitsproblemen op te lossen, meent het dochterbedrijf dat zich bedonderd voelt.

Koop zou van Nacap Benelux afwillen om de rest van Nacap verkoopbaar te maken. Door een naamswijziging zou de naam Nacap niet besmeurd raken bij een eventuele ondergang, meent Benelux. Koop Groep had de naam afgelopen maart gewijzigd in Hogenboom zonder daarin eerst het dochterbedrijf te kennen. Het dochterbedrijf is daar zeer verbolgen over.

Nacap Benelux was de laatste jaren steeds meer uitgemergeld geraakt. Uit de jaarrekening over 2009 blijkt dat het bedrijfsonderdeel qua betalingen aan de ketting lag bij Koop Groep, waardoor betalingstermijnen ruim werden overschreden en Benelux naar eigen zeggen lijdzaam moest toezien hoe het door de markt als dubieuze opdrachtgever werd ervaren.

De verkoop van de rest van Nacap zou inmiddels in een zeer vergevorderd stadium zitten. Het Oostenrijkse Habau gaat Nacap overnemen. Als Nacap wordt verkocht, dan gaat Koop Groep terug van 740 naar 147 werknemers.

Reageer op dit artikel