nieuws

Stofvrij werken op de bouwplaats in een stroomversnelling

bouwbreed Premium

De jarenlange strijd tegen gevaarlijk stof op de bouwplaats raakt door een praktische aanpak in een stroomversnelling. Bouwbedrijven lijken eindelijk bereid flink te investeren in stofarme machines.

Volgens projectmanager André Moons van TNO bieden de fabrikanten van machines momenteel in concurrentie een compleet gamma aan goed bruikbare professionele machines en systemen aan die een teveel aan stof op de werkplek afvoeren. De onderzoeksorganisatie is één van de initiatiefnemers van de Dag over Stof morgen op het Bouw en Infra Park in Harderwijk. Moons zal er ‘de stand der techniek’ belichten.

“We zijn nu al twintig jaar bezig de bedrijven te wijzen op de gevaren van het respirabele bouwstof, dat in de longen terechtkomt en uiteindelijk kanker kan veroorzaken. Maar het is een supertraag proces. Op een gegeven moment hebben we gezegd: laten we er nu eerst eens voor zorgen dat er voldoende aanbod aan stofarme apparaten is”, aldus Moons.

Die aanpak werpt vruchten af. Een project van TNO in samenwerking met fabrikanten en in een later stadium met bouwbedrijven heeft inmiddels geleid tot de eerste grote bestellingen van machines die aan een prestatietoets van TNO zijn onderworpen. Daarbij geeft een cijfer aan hoe hoog de machine of het systeem scoort op de prestatieladder voor stofarm werken.

Uitstraling

Volgens Moons kan het nu hard gaan: “BAM heeft inmiddels enkele honderden stofarme boormachines aangeschaft met een prestatietoets. Dat zo’n grote partij dit doet heeft een grote uitstraling naar de eigen bedrijven en de onderaannemers.”

Gerard van der Veer van BAM beaamt dat de bewustwording over stofvrij werken toeneemt, al gaat het hem nog niet snel genoeg. Hij wijst erop dat op productniveau nog wel een slag moet worden gemaakt. Van der Veer is manager overig technisch materieel bij de Bunnikse bouwer en namens Komat, de contactgroep materieel van Bouwend Nederland, deelnemer aan de Dag over Stof. Een probleem is bijvoorbeeld nog dat fabrikanten niet altijd koppeling van hun apparaten aan een ander merk toestaan. “En dat heeft gevolgen voor de productaansprakelijkheid. Daar kunnen we als Komat een vuist maken en zeggen: kom dan maar met je eigen stofzuigersysteem.” Ook de kosten van stofvrij werken vormen nog een obstakel van belang; “Zolang niet iedereen meedoet, creëer je concurrentienadeel.” Moons vindt dat de bouwbedrijven nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ik hoop dat de aannemers zich op dit gebied gaan onderscheiden. Je moet het niet meer willen dat je mensen in het kankerverwekkende stof laat werken.”

> pagina 12: ‘Asociaal als we mensen nog langer in stof laten werken’

Reageer op dit artikel