nieuws

Reuzenvoetbal van EPS in galerie

bouwbreed

Reuzenvoetbal van EPS in galerie

In de fabriek van Isobouw maakte kunstenaar Kim de Ruysscher een reusachtige voetbal van geëxpandeerd polystyreen. Het nauwkeurig bewerkte piepschuim is tot eind mei te zien in Galerie Brandt in Amsterdam.

Dat werkte zeker lekker snel met piepschuim, na die voetballen van marmer die u eerder maakte?

“De ruwe vorm kun je in piepschuim inderdaad snel maken, de afwerking kostte echter veel tijd. Ik ben namelijk niet uitgegaan van een massief blok EPS, maar heb de bal opgebouwd uit 12 vijfhoeken en 20 zeshoeken en die vervolgens onder de juiste hoeken met elkaar verbonden. Een enorm gepuzzel.”

Je krijgt zomaar bewondering voor die arme Indiase kindertjes die de hele dag ballen in elkaar zetten.

“De vorm van een voetbal is erg complex. Maar de moeilijkheid zat er in mijn geval vooral in dat de samengestelde vlakken uiteindelijk vrij grote zware vormen opleverden, die we met een paar man, precies op de juiste plek, onder de juiste hoek moesten plaatsen. Dat luisterde erg nauw.”

En ’s avonds kwam u thuis met uw kleren helemaal onder die witte balletjes.

“Dat viel wel mee. We gebruikten piepschuim van hoge dichtheid, dat veel minder kruimelt. Verder hangt het er nogal vanaf hoe je het spul bewerkt. Als je een blok piepschuim met een kettingzaag te lijf gaat, zit je inderdaad helemaal onder.”

U deed het met een nagelvijltje?

“Het grove werk deed ik met gloeidraden en de afwerking met schuurpapier 120. Zelfs de stiknaden wilde ik zichtbaar maken. Daarnaast heb ik zelf een rasp gemaakt van een speciaal type staalplaat waarvan de ribbels geen enkele oriëntatie hebben. Zelfs op de vlakken zwart piepschuim lieten die geen sporen achter.”

Zwart piepschuim?

“Dat bleken ze bij Isobouw in de fabriek te hebben. Ze schijnen het toe te passen in bepaalde dakpanelen. Dat kwam goed uit, want ik wilde niet verven, maar het materiaal laten spreken.”

Anders had u voor een ander materiaal gekozen?

“Ik wilde een bal maken die qua uitstraling tussen een echte voetbal en een schuimen kinderballetje inzat. Daarvoor was piepschuim een goed materiaal. De bal ligt ingeklemd tussen muur en plafond in de galerie. Veel te groot en onbruikbaar voor wie er een trap tegen wil geven. Dat moet vervreemdend werken.”

De galerie mag wel oppassen voor brand.

“De bal is gemaakt van brandvertragend en vlamdovend EPS. Een heel verschil met de oude piepschuimsoorten die gemakkelijk in brand vlogen.”

Reageer op dit artikel