nieuws

‘Reisje New York ambtenaren niet voor niets geweest’

bouwbreed

Hoogbouwregels in het Bouwbesluit opnemen is te ingewikkeld. Dat laat een woordvoerder van minister Donner (Wonen) weten.

< Vervolg van pagina 1

Toenmalig minister Van der Laan stuurde eind 2009 een delegatie ambtenaren naar New York. Wat kunnen we van de torenstad leren, wilde de minister weten. Krap een jaar later kondigde Van der Laan aan dat hij geen regels voor hoge gebouwen in het Bouwbesluit opneemt. Vorige week werd de daad bij het woord gevoegd toen Donner het Bouwbesluit door de ministerraad loodste.

“Hoogbouwregels opnemen is vrij ingewikkeld”, licht een woordvoerder van Donner nu toe. “Dat bleek ook al tijdens het reisje naar New York.”

Niet dat er helemaal niets gebeurt, benadrukt ze. “Stichting Bouwresearch werkt in opdracht van minister Donner aan richtlijnen voor hoogbouw.”

Met die richtlijnen die “zo goed als klaar zijn” moet eerst ervaring worden opgedaan. Daarna wil de minister bekijken of er alsnog regels voor torens hoger dan 70 meter moeten komen in het Bouwbesluit.

Ondertussen broedt de stichting Hoogbouw sinds 2005 op een convenant hoogbouw met de stad Rotterdam en de belangrijkste brancheverenigingen in de bouwsector. Vanaf 2010 zou de doorlooptijd van een torenproject korter zijn. “We liepen vertraging op door de crisis. Er zijn weinig torenbouwplannen in voorbereiding. Dat maakt de noodzaak minder groot”, verklaart Hessel Dooper van de stichting Hoogbouw. Hij belooft beterschap. “Eind van dit jaar zijn we klaar.”

Rob Nijsse, hoogleraar civiele techniek aan de TU Delft kent de contouren van het convenant. Hij vindt ze hoopgevend: “Ze bieden perspectief en hebben mijn instemming.” Het convenant neemt zijn zorgen over “Amerikaanse toestanden” met talloze rechtszaken over torens en aansprakelijkheid bij instorting echter niet weg. De oplossing? “Ik ben voorstander van het Duitse model. Met een overheid die wetten maakt en de ingenieur die verantwoordelijk is voor het hele bouwproces. Nee, ondanks verschillende trends zijn we in Nederland nog lang niet zo ver. Neem het voorbeeld van de erkende registerconstructeurs. Je zou verwachten dat de overheid die inzet bij hun opdrachten. Dat doet ze niet. ‘Dan beïnvloeden we de markt’, zegt ze dan.”

Reageer op dit artikel