nieuws

Regiokantoor KPMG samenspel van materialen en lijnen

bouwbreed Premium

Regiokantoor KPMG samenspel van materialen en lijnen

Het regiokantoor van KPMG in Den Haag is bekleed met verticaal geplaatste keramische gevelpanelen. Voor de bevestiging zijn speciale opstanden aan de elementen verlijmd die perfect aansluiten op de aluminium vliesgevelelementen.

Het nieuwe kantoorpand op de locatie Prins Willem Alexanderkwartier op Ypenburg is recentelijk opgeleverd. De transparante gevel valt vooral op door het samenspel van verschillende gevelmaterialen en belijningen. De nieuwbouw naar een ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten is grotendeels opgetrokken uit glas, gecombineerd met aluminium gevelelementen. De borstwering bestaat uit keramisch (terracotta) materiaal. Deze zogeheten Large gevel-elementen van NBK Ceramic vormen het verbindende element waarin zowel de verticale belijning van de vliesgevel als het platte vlak van het glas samen komen.

Hunter Douglas NBK Ceramic produceerde voor het project enkele honderden keramische gevelpanelen met een totaaloppervlak van 2500 vierkante meter. Elementen van 450 millimeter breed en een lengte van 1200 tot 1700 millimeter die circa 60 kg/m2 wegen. Joris van Leeuwen, productmanager Façade Systems bij Hunter Douglas Europe in Rotterdam spreekt van “een customized product. Elke productiegang is uniek.”

Doorgaans worden gevelpanelen horizontaal geplaatst als gevolg van het extrusieproductieproces. Om de verticale belijning te accentueren zijn de panelen bij het Haagse kantoorpand echter verticaal toegepast en was een extra nabewerking nodig. Daarnaast zijn speciale keramische opstanden aan de elementen verlijmd die exact aansluiten op de uitstaande aluminium profielen van de vliesgevel. “Deze opstand zit niet in de extrusie maar wordt in de panelen ingezaagd. De vinnen zijn vervolgens mechanisch bevestigd.”

De gevelelementen hebben tevens een speciale oppervlaktebehandeling ondergaan. Deze zogeheten Sinterband-afwerking geven de panelen een vlammerige uitstraling. Door de metallic finish krijgt de gevel verschillende kleurnuances. De glazuurafwerking omschrijft Van Leeuwen als “een lastig in de vingers te krijgen technisch hoogstandje”. De gevelelementen zijn daardoor ook minder vatbaar voor vervuiling afkomstig van het nabije spoor- en wegverkeer. Door de donkere kleur is eventuele vervuiling niet zichtbaar en kan bovendien gemakkelijk verwijderd worden.

Populariteit

Keramische gevelbekleding in zijn huidige vorm vindt zijn oorsprong in de jaren zeventig en tachtig en geniet toenemende populariteit. De producten van NBK Ceramic werden in het verleden door andere partijen op de Nederlandse markt gebracht. Na de overname door Hunter Douglas van het Duitse NBK Ceramic, drie jaar geleden, is de verkoop overgenomen door de Nederlandse verkooporganisatie van Hunter Douglas Architectural Projects. Het KPMG-gebouw is het eerste grote project dat vanuit de verkooporganisatie is gerealiseerd. “We signaleren een differentiëring in gevelmateriaal. Met onze keramische panelen spelen we op die ontwikkeling in.”

Projectgegevens

Reageer op dit artikel