nieuws

Rechter vindt VCA minder belangrijk dan economisch voordeel gemeente

bouwbreed

Het economisch voordeel dat gemeenten bij aanbestedingen kunnen behalen is belangrijker dan het hebben van een VCA als selectiecriterium. Dat vindt althans de Alkmaarse rechtbank in een geschil rond een aanbesteding in Den Helder.

De aanbesteding ging over een prestatiebestek onkruid- en veegbeheer op verharding in Den Helder. Dat leverde vijf inschrijvers op. Twee van hen zaten boven de 5 ton, eentje kwam met een prijs van 741.000 en de duurste vroeg bijna een miljoen. Zij grepen er alle naast omdat het Duitse bedrijf Alba een prijs neerlegde van 123.000 euro.

Dit bedrijf voldeed echter niet aan het vereiste van het hebben van een veiligheidssys­teemcertificaat volgens VCA. Voor de gemeenten was dat ondanks het door henzelf geëiste certificaat geen beletsel om Alba de opdracht te gunnen. Dat pikte de nummer twee met een inschrijfsom van 524.000 euro echter niet.

Tijdens de zaak kwam Alba met een rapport aanzetten van drs. ing. Snaterse van Snaterse Civiele Techniek en Management die het veiligheidsbeleid bij Alba had onderzocht. Op 24 onderzochte punten van de 150 tot 200 punten, waaraan voor VCA moet worden voldaan, klopte het veiligheidsbeleid volgens Snaterse. Voor de rechter was dat aanleiding om de opvolger in het ongelijk te stellen omdat een financieel voordeel van 4 ton per jaar voor Den Helder belangrijker was dan het VCA-certificaat. Vooral omdat ‘onafhankelijk’ onderzoek aantoonde dat Alba wel inhoudelijk aan de eisen voldeed.

De beheerder van VCA, de Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV), is bepaald ‘not amused’ door de uitspraak. In theorie kan het betekenen dat aannemers geen duur certificaat meer halen als de rechter het toch niet nodig vindt. “Theorie, want deze uitspraak is gedaan door een rechter die kennelijk geen tijd had om zich in de materie te verdiepen”, zegt SSVV-directeur jurist Hillen.De stichting gaat op heel korte termijn praten met Snaterse. Die was tot deze zaak volstrekt onbekend bij de SSVV. “We zullen hem in ieder geval uitleggen wat er komt kijken bij een onderzoek naar conformiteit met VCA”, aldus Hillen. Mocht het gesprek nergens toe leiden, dan beraadt hij zich op andere stappen. Hij vindt dat een overheid recht heeft op goede informatie op het moment dat die veiligheid en gezondheid belangrijk zijn bij een aanbesteding. Het rapport van Snaterse voldeed daar niet aan.

Reageer op dit artikel