nieuws

Prijs koopwoning daalt in april met 2,1 procent

bouwbreed

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april met gemiddeld 2,1 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag bekendgemaakt. In maart daalden de prijzen nog met 1,1 procent.

Alle soorten woningen gingen in prijs omlaag. Vrijstaande woningen daalden met 4,6 procent het sterkst in prijs, tussenwoningen met 1,2 procent het minst.

In alle provincies, met uitzondering van Zeeland, gingen de prijzen omlaag. In Flevoland was de prijsdaling het sterkst, met 4 procent. In Zeeland stegen de prijzen met 0,8 procent.

In april wisselden ruim tienduizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is een daling van 9 procent op jaarbasis. Bij alle woningtypen daalde de verkoop, behalve bij vrijstaande woningen. De sterkste afname was te zien bij appartementen, met ruim 12 procent. De verkoop van vrijstaande woningen ging met ruim 2 procent omhoog.

Het totaal aantal verkochte woningen in de eerste vier maanden van 2011 lag een fractie lager dan in dezelfde periode van 2010, aldus het CBS en het Kadaster.

Versoepeling

Bouwbedrijven BAM en Heijmans pleitten donderdag nog voor een versoepeling van de hypotheekregels. De strengere regels staan volgens de bouwers het herstel van de huizenmarkt in de weg. Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, verwacht dat de prijzen van woningen dit jaar met 2 procent zullen dalen en volgend jaar met nog eens 2,5 procent.

Reageer op dit artikel