nieuws

Perronkap Utrecht naar Leidsche Rijn

bouwbreed Premium

Een bijzondere vorm van hergebruik in Utrecht: twee bouwhistorische erfgoederen uit de bestaande stad gaan gebruikt worden in Leidsche Rijn, Utrechts nieuwste stadsdeel. Het gaat om een deel van de monumentale perronkap van Utrecht Centraal en de Jeremiebrug. De zuidelijke perronkap (110 meter bij 9 meter) gaat gebruikt worden bij de realisatie van het Cultuurplein, […]

Een bijzondere vorm van hergebruik in Utrecht: twee bouwhistorische erfgoederen uit de bestaande stad gaan gebruikt worden in Leidsche Rijn, Utrechts nieuwste stadsdeel. Het gaat om een deel van de monumentale perronkap van Utrecht Centraal en de Jeremiebrug. De zuidelijke perronkap (110 meter bij 9 meter) gaat gebruikt worden bij de realisatie van het Cultuurplein, dat komt te liggen op het dak van de A2. Mogelijk gaat de perronkap het dak vormen van een markthal of gaat het dienen als locatie voor muziekvoorstellingen in de open lucht. De onderdelen worden straks niet achter elkaar, maar naast elkaar opgebouwd, zodat de hergebruikte overkapping 30 bij 35 meter wordt. Het Cultuurplein ligt aan de rand van het nog te bouwen Leidsche Rijn Centrum, dat bestaat uit een groot kernwinkelgebied, inclusief een schouwburg XL en een bioscoopcomplex. De Jeremiebrug, uit 1912, krijgt een prominente plek in het Máximapark, over de nieuw aan te leggen Vikingrijn. De monumentale brug, die nu nog ligt over de Kruisvaart bij de Westerkade, moet worden vervangen vanwege de spoorverbreding tussen Utrecht CS en Lunetten. ProRail gaat de brug binnenkort demonteren en transporteren.

Reageer op dit artikel