nieuws

NMa: geen prijsafspraken hypotheken tussen banken

bouwbreed

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen aanwijzingen dat hypotheekverstrekkers prijsafspraken hebben gemaakt.

Wel is de Nederlandse hypotheekmarkt daar door de weinige grote spelers erg gevoelig voor, concludeert de NMa in zijn onderzoek naar de historisch hoge marges op hypotheken na de kredietcrisis.

Begin dit jaar zaten die marges volgens de NMa weer op het niveau van voor de crisis. Inmiddels zijn er dan ook meer aanbieders toegetreden. De hoge marges komen waarschijnlijk niet door staatssteunvoorwaarden, concludeert de NMa. De afname van het aantal hypotheekaanbieders lijkt de reden dat na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 de marges op hypotheken in ons land opmerkelijk stegen. De beperkende maatregelen die Europa de banken met staatssteun oplegde, gingen pas later gelden.

Uit het onderzoek blijkt dat de grote banken, die samen het leeuwendeel van de woningfinanciering uitlenen, hogere rentes rekenen dan andere partijen. Rabobank, ING en ABN/Fortis hadden begin dit jaar samen een marktaandeel van 70,4 procent.Banken blijken gemiddeld lagere rentes te rekenen aan nieuwe klanten dan aan bestaande klanten, diemoeilijker kunnen overstappen.

Reageer op dit artikel