nieuws

Miniwindmolens op daken winnen terrein

bouwbreed Premium

Windenergie laat zich niet alleen opwekken door enorme kolossen, je kunt ook een kleintje op je dak zetten. Het Rotterdamse bedrijf DonQi fabriceert in een sociale werkvoorziening exemplaren met een doorsnede van minder dan 2 meter.

Een molen van die omvang is praktisch, want die kun je plaatsen zonder dat er een tijdrovende artikel 19-procedure voor nodig is. “Dat hoeft overigens ook al niet overal meer. Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt vrijstelling verleend”, zegt directeur Robert Snijder van DonQi.

Met zijn compagnon Kasper van der Heiden startte hij drie jaar geleden met de ontwikkeling van de 100 procent Hollandse miniwindmolens. Inmiddels staan er in Nederland zo’n 250 exemplaren, vooral op kantoorgebouwen.

De wieken van de DonQi-molentjes zijn geplaatst binnen een gestroomlijnde cilinder (‘venturi’). Die zorgt ervoor dat wind zeer efficiënt wordt gevangen en recht op de wieken komt, zodat de energieopbrengst maximaal is. De venturi heeft ook een esthetische functie, het apparaat staat tenslotte boven op een huis of kantoor. Om te voorkomen dat het geluidhinder veroorzaakt, ligt direct rond de wieken een geperforeerde rvs-ring met daaromheen glasvezel. Die fungeert op precies dezelfde manier als de demper van een autouitlaat.

De wieken zelf zijn gemaakt van nylon, dat met koolstof en glasvezels is versterkt.

Wat het apparaat oplevert? Zo’n 1400 kWh/jaar bij een gemiddelde windsnelheid van 4,5 m/s. “Maar dan verdien je de investering in kilowatturen moeilijk terug”, geeft Snijder toe. “Langs de kust ligt de windsnelheid veel hoger, daar haalt hij al gauw 3000 kWh/jaar. Genoeg voor het jaarverbruik van een gezin.”

Zware voet

Bouw van binnenstedelijke windmolenparken is nog lastig, omdat binnen de gebouwde omgeving de wind alle kanten op gaat. Op een extra hoge mast levert een molentje meer wind op, maar dat vereist een extra zware voet. De molen weegt zelf ‘slechts’ 110 kilogram, maar als je hem op een mast zet van 5,5 meter is er een Stelconplaat (1200 kilo) nodig als basis. Wie de mast 6 meter hoger maakt, heeft drie platen nodig. En dat kan niet elk dak hebben. Wie toch doorzet, kan heel snel beginnen met het terugverdienen van zijn investering: een DonQi-molen staat binnen vier uur op het dak. Mét een meter voor teruglevering aan het energienet. DonQi krijgt bij de vervolmaking van de compacte windmolentjes hulp van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, Peutz en de TU Delft.

Op een flat van corporatie Woonbron aan het Dirk Costerplein in Delft gaat binnenkort een pilot van start met een paar molens, waarvoor subsidie beschikbaar is uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Reageer op dit artikel