nieuws

Licht repareert beschadigde afwerkingen

bouwbreed Premium

Beschadigde vloerafwerkingen of raamcoatings kunnen zichzelf repareren onder invloed van ultraviolet licht.

Onderzoekers van het Adolphe Merkle Institut van de universiteit in het Zwitserse Fribourg werken aan een polymer dat zelf beschadigingen wegwerkt. Het polymeer moet daarvoor ongeveer een minuut worden beschenen met ultraviolet licht. Het licht maakt het vaste materiaal vloeibaar zodat beschadigingen vollopen. Zodra het licht wordt uitgedaan wordt het materiaal weer vast.

Het onderzoek naar de zelfherstellende eigenschappen verkeert volgens directeur Christoph Weder, van het Adolphe Merkle Institut nog in het beginstadium. Een handelsproduct is volgens hem op korte termijn niet te verwachten.

Reageer op dit artikel