nieuws

Kosten vuile waterbodems in 40 jaar 3 miljard euro

bouwbreed

DHV schat dat het opruimen van vervuilde waterbodems Nederland afgelopen veertig jaar 2 tot 3 miljard euro gekost heeft. Door de slechte oplosbaarheid van de kwalijke stoffen zijn de risico’s voor de volksgezondheid en het ecosysteem erg klein. Ook de effecten van de vuile bodems op het grond- en oppervlakte zijn gering. DHV maakte de […]

DHV schat dat het opruimen van vervuilde waterbodems Nederland afgelopen veertig jaar 2 tot 3 miljard euro gekost heeft. Door de slechte oplosbaarheid van de kwalijke stoffen zijn de risico’s voor de volksgezondheid en het ecosysteem erg klein. Ook de effecten van de vuile bodems op het grond- en oppervlakte zijn gering. DHV maakte de studie in opdracht van Greenpeace.

De verontreiniging van waterbodems in Nederland bestaat voornamelijk uit zware metalen en organische stoffen als aromatische koolwaterstoffen, pcb’s, pesticiden en olie. De stoffen hebben een groot hechtingsvermogen en komen als erfenis boven water wanneer havens en vaarwegen worden uitgebaggerd.

Reageer op dit artikel