nieuws

‘Inwendige condensatie ook risico bij doorgestorte vloer’

bouwbreed Premium

Een visuele inspectie van doorgestorte galerijvloeren volstaat niet om schade aan de wapening zoals in Leeuwarden te constateren. Dat zegt Eddie Seinen van Remmers Bouwchemie uit Hoogeveen.

Hij kent de bouwwijze uit de jaren vijftig en zestig.“In die tijd werd de verdiepingsvloer doorgestort. De constructie werd binnen warm, maar bleef buiten koud. Daardoor ontstaat kans op inwendige condensatie”, stelt hij. “Daarnaast is de vraag hoever de carbonatatie is gevorderd. De hoge alkaliteit van beton biedt bescherming tegen corrosie van de wapening. In de gecarbonateerde zone ontbreekt die bescherming.” Carbonatatie is een chemische reactie tussen CO2 en beton waardoor de alkaliteit afneemt.

Volgens Seinen is het mogelijk de galerijen en balkons te onderzoeken. Met radar, maar om zeker te zijn is destructief onderzoek nodig.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer!

Reageer op dit artikel